Психоекспертиза може да спаси от затвора легионера от Орешник

Психоекспертиза може да спаси от затвора легионера от Орешник

Свидетел и видеокамери уличават бившия легионер Иван Пачелиев-Дюмона като убиец на 72-годишния фелдшер Димитър Факиров в тополовградското село Орешник, пише TrafficNews. 37-годишният бивш военен е задържан за 72 часа и срещу него вече е повдигнато обвинение за убийство на медицинско лице при изпълнение на служебните задължения, съобщи окръжният прокурор на Ямбол Дойчин Дойчев.

Той обясни, че по това обвинение Пачелиев го грозят от 20-30 години затвор, доживотен затвор или доживотен без право на замяна. Бившият легионер обаче може да отърве затвора, ако защитата му докаже, че той има психическо заболяване.

Според разследването Иван влязъл в здравната служба на селото рано сутринта, където заварил фелдшера. Вероятно бившият участник във френския Чуждестранен легион е изнудвал медицинския специалист да му даде лекарства, но е получил отказ. При последвалия скандал в пристъп на ярост Иван е намушкал няколко пъти възрастния фелдшер, който е издъхнал от раните си.

Според съселяните на легионера той от доста време има психични проблеми, които често водят до безпричинна агресия. Преди време Иван повалил и заплашил свой познат на улицата с пистолета си, което хвърлило човека в тежък стрес и няколко месеца по-късно той починал.

Сега разследващите нямат съмнения, че Пачелиев е извършил убийството, защото той е засечен от очевидци като последния човек, излязъл от здравната служба, преди кметицата да открие трупа на Димитър Факиров.

Заради лошата му слава за задържането на легионера в Орешник пристигнаха барети, а селото се напълни с полиция и жандармерия. В крайна сметка Пачелиев се предаде без да сътвори екшън, както през февруари миналата година, когато стреля по полицаите.

Тогава Иван беше издирван заради закани за убийство по адрес на израелския посланик. След като арестуван от спецчастите, той беше даден на съд, но магистратите го пуснаха под парична гаранция от 5 000лева. Това дело влиза в съда до края на месеца, заявиха от прокуратурата.

През миналия декември Пачелиев пак е задържан заради отправени заплахи срещу длъжностни лица. Тогава е настанен в психиатрично заведение, но засега няма данни да има поставена диагноза за заболяване.

Отново ще се се иска психиатрична експертиза за бившия легионер, обясни по-рано днес окръжният прокурор Дойчен Дойчев.