Психоложка: Седем мъже убиха жените си по време на изолацията у нас

Психоложка: Седем мъже убиха жените си по време на изолацията у нас

По време на двумесечната извънредна ситуация у нас заради коронавируса случаите на домашно насилие са се увеличили с 12%, а седем жени са загубили живота си. Стряскащата новина съобщи психоложката Кети Вандова в интервю пред лупа.бг.

Не е тайна, че строгите противоепидемични мерки доведоха до повишено излагане на жените и децата на домашно насилие и малтретиране. За съжаление, не за всеки домът е безопасно място. Жертвите на домашно насилие са изолирани в опасна среда, затворени със своя насилник, с ограничен достъп до ресурси и услуги за помощ, обяснява Кети Вандова.

Последните данни показват, че от избухването на епидемията от коронавирус насилието срещу жени и деца, особено домашното, се е увеличило. Във Франция се наблюдава нарастване с 30% на случаите на подадени сигнали за домашно насилие от влизането в сила на мерките за изолация. В Кипър телефонните повиквания към подобна гореща линия са били с 30% повече, а в Белгия с цели 70%, допълва тя.

В Белгия, Франция и Испания бяха проведени кампании за повишаване на осведомеността, популяризиращи механизми за предупреждение, които дават възможност на жените да търсят помощ в аптеките. Предоставени са хотели и празни сгради, като алтернатива на центрове за подслон. В България омбудсманът Дияна Ковачева предлага промени в Наказателния кодекс и търси подкрепа от правосъдното министерство. Промяната се състои в премахването на системния характер на наказанието при домашно насилие. Актът да се наказва от първия път, а не чак след три последователно регистрирани опита. Според мен би трябвало да се приеме тази промяна, защото убийство може да стане и от първия път. Защото сега домашното насилие не представлява престъпление по смисъла на Наказателния кодекс.