Пускана ли е от ареста жената на Васил Божков?

Съпругата на Васил Божков – Елена Динева, няколко пъти е излизала от ареста, но под охрана, за да присъства на регистрация на картините му, които са в Националната художествена галерия, твърди в. “24 часа”.

Динева е обвинена като член на престъпната група на мъжа си и е задържана от 3 месеца и половина. По време на разследването от дома ѝ и от офиси на “Нове холдинг” бяха иззети много ценни картини, които бяха отнесени в Националната художествена галерия. Там специалисти описват и регистрират колекцията на семейството. Това трябва да става в присъствието на собственик. Динева обаче отказвала да се подпише под описаните произведения на изкуството.

В същото време от десетина дни насам полицаи и експерти описват още ценни вещи и в дома на Елена Динева. Паралелно върви и заснемане на имуществото ѝ, основно на картини и антики.

Засега не се знае общата бройка на картините, нито имената на авторите. Преди няколко години Божков направи голяма изложба с картини на Златю Бояджиев. Днес от прокуратурата съобщиха, че са намерили още антики в мазетата на офиса му на ул. “Московска” 43. Едно от обвиненията срещу Божков е точно за престъпления срещу културно-историческото наследство на България заради страстта му към антики, които изкупува от иманяри.

След съобщението на прокуратурата Васил Божков отговори, отново във фейсбук.

“Прокуратурата показа снимки от февруарските си грабежи, представяйки ги като актуални. За да заснемат публикуваните кадри, на 5 февруари са принуждавали служители на фондация “Тракия” да вадят предмети от хранилищата и да ги оставят по земята. Тези свидетелства също са включени в заведените дела”, пише Божков.

“Тези антики се плащат също кеш с парите, изтеглени на каса от банката”, отговори му бившият съдружник и основен свидетел срещу него Цветомир Найденов, потвърждавайки тезата си, че милионите на каса са теглени за леки жени, купони и купуване на антики,а не за такса “помагане”.

Съпругата на олигарха Елена ходи до галерията, но с охрана, за да описват картините на фамилията.