Пуснаха под домашен арест крадливата банкерка от Варна

Варненският окръжен уважи искането на защитата на банкерката Невена Йорданова и я пусна под домашен арест. Мярката за неотклонение бе гледана на съдебно заседание днес.

Невена Йорданова е обвинена в присвояване на над 1 022 060 лв. Сред мотивите за промяната на мярката бе съдействието й на разследващите органи, както и, че не е осъждана. Жената е отстранена от работа и няма опасения от нови посегателства, нито възможност да се укрие. В съдебна зала защитата на Йорданова изтъкна и нейната скромност.

38-годишната банкова служителка на „Инвестбанк“ беше задържана в края на ноември, миналата година, за източване на голямата сума пари от сметки на вложители. Йорданова изпращала с колети по куриерска фирма „Еконт“ присвоените средства, включително и изтеглени от нея и нейни роднини кредити. Получател бил Мирослав Михайлов от Монтана, с когото се запознала в интернет.

Между нея и Сергей, каквото се оказа, че е истинското му име, не е имало нито една среща на живо. Пред разследващите банкерката обяснила, че парите били нужни на нейния виртуален приятел, за да реши финансовите си проблеми с лихвари.

В края на януари Окръжната прокуратура във Варна привлече към наказателна отговорност 30-годишния Сергей, като втори обвиняем по воденото досъдебно производство срещу банковата служителка. Срещу него бе повдигнато обвинение за измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Наложена му бе мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лева за продължавано престъпление по член 211, във връзка с член 209, ал. 1 от НК. В дома му разследващите намерили и иззели едва 30 000 лева в брой. Според прокурорът по делото, Светлана Данева , няма данни къде са парите. Има обаче съмнения, че те са скрити някъде.

„Не може да се пратят като документи по „Еконт“ толкова пачки с пари. Аз никога не съм виждала 1 млн.лв., това са много пари. Има доказателства, че е изпратила на трето лице пари, но това е малка част от сумата. Не можем към този момент изцяло да дадем вяра на обясненията на обвиняемата, те ще бъдат проверени.

Все още не може да се каже какво ще бъде качеството на третото лице, дали като свидетел или обвиняем, това зависи от доказателствата, които съберем в хода на разследването. Третото лице ще бъде обследвано“ коментира още разследващия прокурор.

„Аз посрещам с известна доза хумор Невена да е влюбена във виртуален любовник и той да й вземе парите. Те жените в реален не се влюбват… Нещата там са много подозрителни – ако има все пак такова нещо и се докаже. Не вярвам на романтичния елемент. Познавам психологията на съвременната дама. Едва ли една жена се е влюбила толкова безпаметно, за да даде толкова пари на мъж“, категоричен бе в коментар след скандала и задържането на банкерката във Варна, известния адвокт Марин Марковски.

„Парите са скрити – следата е скрита и парите са скрити. Парите ги няма. Най-интересният въпрос е, ако се откраднат и скрият парите, това заслужава ли си? Нека да прогнозираме какво ще се случи с нея. Тя може да получи 18 години, да се намалят на 12, заради съкратеното производство, т.е. може да излезе до 6 години от сливенския затвор. Жената признава, че е виновна, но това не значи, че трябва да върне парите“, изтъкна тогава маститият адвокатът.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share