Пуснаха предсрочно от затвора един от най-свирепите ни бандити

Видинският крими герой от ъндърграунда Благой Чакъров – Чакъра е бил освободен предсрочно от затвора. Той излежаваше дългогодишна присъда за убийство. Смяташе се за приближен до легендарния Земунски клан, но впоследствие разваля отношенията си с хората от сръбската групировка.

Последно Чакъров лежеше в затвора в „Кремиковци“. Там той се ползваше с най-големи привилегии. Работеше на служебния паркинг на администрацията, като отговаряше за пропусквателния режим на паркинга и вдигаше бариерата на КПП-то на затворническото общежитие.

Чакъров е един от известните крими герои от близкото минало. Ето и част от историята му. На 26 май 2005 година е разстрелян Иван Иванов, шофьор в една от най-големите петролни компании в страната. На местопрестъплението е присъствал още един човек – близкият приятел на Чакъра – Слав Каменов, който се превръща в прокурорски свидетел.

Името на Чакъра се спряга като един от наркобосовете, който контролира трафика на хероин от Турция за Западна Европа. Срещаме се с Благой Чакъров в затвора във Враца, където той е избран за кмет на лишените от свобода. Чакъра за първи път разказа къде е водил преговори за трафик на хероин и за връзките си с легендарния Земунски клан.

Звездата на Благой Чакъров изгрява още в гимназията. Майка му е родом от видинското село Раброво, а баща му от Кърджали. Чакъра е роден в Кърджали, завършва спортното училище в града с профил кану каяк. Младата надежда в спорта се запознава с Иво Карамански. Соченият за Кръстник на българската мафия върти ресторант срещу блока, в който живее Чакъра.

Самият Карамански също е каякар. Чакъра се сприятелява със сина на Мишо Царя Манол по прякор Монката. След раздялата между майка му и баща му, започва видинския период от живота на Чакъра. 15 август 1999 г. В квартал Аспарухово във Варна е отседнал норвежецът Ааге Солнхейм.

22-годишният по това време Благой Чакъров е в града заедно със своя познат Константин Друмев. Двамата завързали разговор с норвежеца и му предложили като проститутка Димитринка Кънева. Тя сипва в питието му паркизан и когато норвежеца заспива тримата му вземат пари диаманти и дрехи на обща стойност 18 хил. лв. 26 януари 2001 г. При проверка на автомобила на Благой Чакъров са открити 76 фалшиви банкноти по 20 лв. В обвинителния акт четири години по-късно е записано, че Чакъра е искал от свои хора да ги пласират по магазините във Видин. От този момент Чакъра започва да завладява териториите на местните бандити.

Опитва се да влезе в бизнеса с трафик на наркотици и контрабандата на цигари. Тъй като родното село на майка му е на границата, той има контакти със сърби. Животът го среща и с представители на легендарния Земунски клан. Сръбските бандити от лъскавия квартал Земун станаха световно известни, след като организираха покушението срещу сръбският премиер Зоран Джинджич през 2003 г.

Интересите на Земунския клан в подземния свят се разпростират в почти всички сфери. Държат и канала за трафик на хероин през българо-сръбската граница. Чакъра разказва, че през октомври 2012 г. в Аликанте в съседен на бившата му съпруга имот е арестувана жената на Лука Бойович – Барбара, неговият брат Никола и още 20 души от Земунския клан. Няколко месеца по-късно Никола е разстрелян в Белград. Лука Бойович в момента се счита за глава на Земунския клан.

След покушението на плевенския съдия започва специализирана операция по задържането на групата около Благой Чакъров – Чакъра. Финалът на престъпната кариера идва когато е разстрелян шофьор на една от най-големите петролни фирми. Чакъра вече 10 г. твърди, че е осъден несправедливо и обвинява местни прокурори и полицаи че са го нагласили.

Убийството тогава е обявено като част от желанието на Чакъра да завладее напълно пазара на наркотици във Видин. Убит е Иван Иванов. Той е прострелян в гараж на улица във Видин. Пистолетът никога не е открит. На местопрестъплението е Слав Каменов. Впоследствие той се превръща в прокурорски свидетел. По време на разпитите си Слав Каменов разказва, че е бил изключително пиян, спънал се в бордюра и пистолетът, който носил, паднал и гръмнал.

Чакъра е арестуван зрелищно. При огледа на местопрестъплението полицаите не открили нито пистолет, нито гилзи на местопрестъплението. Чакъра твърди, че при взетите му натривки не са открити следи от барут. Обвинява за присъдата си обаче прокурът от Видин Владислав Влашев.