Пуснаха предсрочно от затвора осъден на 12 години за убийство

Пуснаха предсрочно от затвора осъден на 12 години за убийство

Три години и три месеца предсрочно напусна старозагорския затвор бившият пожарникар от Хасково Илия Гинев, който трябваше да престои 12 години зад решетките за убийството на свой познат в село Мандра на 16 октомври 2013 година.

Гинев бе арестуван два месеца по-късно, след като направи опит да избяга от правосъдието, заминавайки за чужбина и укривайки се дълго време в Беларус при свои познати там.

След завръщането си той е бил подложен на полиграф и тогава става ясно, че лъже относно съдбата на обявения за издирване охранител – пенсионер Христо Кабаиванов. След продължили две денонощия разпити Гинев все пак направил признания и дори сам завел криминалистите до мястото, където заровил трупа на приятеля си и направил опит да го унищожи като запалил върху него две автомобилни гуми. Посочил и мястото, където изхвърлил личните му вещи: газов пистолет, мобилен телефон и порфейл.

Съдът осъди убиеца на 18 години затвор, но присъдата бе редуцирана с 1/3-а заради самопризнанията и съкратеното следствие.

В публично заседание от 18 август състав на окръжния съд в Стара Загора реши Гинев да излезе предсрочно от затвора по предложение на администрацията. Сред мотивите за това е и фактът, че 58-годишният мъж редовно посещавал сбирките на на практиката за духовно самоусъвършенстване „Фалун Дафа“, а през ноември 2019 г. бил включен в специализирана корекционно-терапевтична програма за насилствен тип правонарушители, която завършил успешно през февруари т.г.

Магистратите смятат, че Гинев е дал доказателств , че се е поправил и няма опасност да извърши ново престъпление. През следващите две години той ще бъде в режим на пробация като постоянно ще живее в хасковския си апартамент.