Пуснаха Теодор Илиев, нямало доказателства, че той е „Емил Кюлев“

Софийският апелативен съд пусна от ареста срещу подписка Теодор Илиев. Според прокуратурата са събрани достатъчно доказателства как младежът е източил данните от 35 компании и е разполагал с криптопортфейл, през който са минали биткойни на стойност около 800 хил. долара.

Защитата попита дали има данни, че Илиев и “Кюлев” са един и същи човек и дали всички престъпления, включени в обвинението, са извършени от “Кюлев”. Според адвокат Людмил Рангелов информацията за връзка между реалния човек – Теодор Илиев, и компютърния персонаж са само на база показания и не са подкрепени с факти. „Фундаменталният пропуск е, че компютърни престъпления не се установяват със свидетелски показания. Това са направили до този момент разследващите“, каза той и добави, че е изненадан от тази грешка, допусната от лица, които работят в областта на киберпрестъпността.

Защитен свидетел твърди, че Кристиян Георгиев е помагал на хакера да продължава със своята дейност. Георгиев е програмист, който създавал различни софтуерни продукти. Единствената връзка според защитата е, че двамата се познавали от деца, тъй като живеели в един квартал.

Няма доказателства IP-адресите, от които са теглени данни от фирми да са свързани с Илиев. За иззетите от дома му компютри и SIM-карти засега се смята, че са на приятелката му. Лаптопът му е счупен в момента на задържането му, но засега няма данни да е назначена техническа експертиза.

Според съда няма достатъчно доказателства, че той е хакерът с прозвище „Емил Кюлев“.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share