Разбихме канал за трафик на донори за бъбреци

При акция на спецпрокуратурата и антимафиотите са задържани са четирима души, заподозрени за участие в схема за набиране на донори на бъбреци.

На границата с Турция във вторник са арестувани двама души, които са сочени за организатори и още двама, които са склонили да станат донори. Каналджиите набирали донори на бъбреци, които били продавани на тежко болни наши сънародници в Турция. Нуждаещиоте се от органите трябвало да платят по 60 000 евро. Трансплантациите се извършвали в Турция, където били представяни фалшиви документи за роднинска връзка между донора и реципиента.

Данни на „Интернешънъл аналист нетуърк“ сочат, че търговията с човешки органи в Източна Европа процъфтява. За първи път още през 2007 г. тя съобщи, че най-много операции за вземане на органи с цел продажбата им се правят в Турция, Чешката република и Грузия, като това става с подправени документи. Според оценка на Американската медицинска асоциация най-ниската цена на бъбрек е от Ирак, откъдето може да бъде купен за 1000 долара.

По-късно на платежоспособни клиенти го купуват на многократно завишена цена, която може да достигне дори 150 000 долара, показва информация на „Интернешънъл аналист нетуърк“. По данни на организацията най- честите пациенти за експлантации са турски, молдовски или беларуски граждани, но така също и руснаци, румънци, босненци, косовари, македонци и албанци. Като най-търсени от там посочват бъбреци, бял и черен дроб, роговица, а също и някои кости.

Разследване на „Вашингтон поуст“ преди време разказа за толкова бедно село в Молдова, в което от общо 40 живеещи мъже, 14 са били започнали да продават органите си, за да преживяват.

Най-много органи се вземат в Русия, Китай и Ирак, които междувременно са се превърнали в най-големите центрове за търговия с човешки органи, показват още данните. 1146 български граждани се нуждаят от трансплантация на нов орган. От тях 1028 чакат за бъбрек. Това показват данните към 10 септември от регистъра на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, която от 1 април т.г. пое функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации. От черен дроб се нуждаят 47, от сърце 43, от бял дроб 18, а от панкреас 10 човека.