Разкриха голяма далавера с фалшиви болнични на гурбетчии

Разкриха голяма далавера с фалшиви болнични на гурбетчии

Схема за фалшиви болнични беше разкрита в Северозападна България. Лекарска консултативна комисия в Бяла Слатина е издала болничен лист на млада жена, която е заминала на работа в Испания, съобщава БНТ.

Схемата започва да се разплита след сигнал по телефона в Нацoиналния осигурителен институт. В него се твърди, че лекари издали болничен на жена, докато е на работа в чужбина.

Полицията установила, че жената напуска България три дни след като е изписана от белослатинската болница с болничен за около 30 дни и препоръка да се лекува у дома. Докато е в чужбина жената се сдобива с втори болничен лист. Този път от лекарска комисия към медицински център в белослатиската болница. В нея участва и неврологът Марин Каменов.

Обаждат ми се по телефона,че е зле. На другия ден трябва да е на работа. Предложих ѝ пак да постъпи на работа и тя отказа категорично. По телефона всъщност се разбрахме да дойде някой да ѝ продължим отпуската, оправдава се лекарят. Вторият болничен е за 30 дни. Издаден е без жената да стъпи в лекарски кабинет. По документи обаче била прегледана. Болничният е подписан от доктор Каменов и още двама лекари.

„Аз просто дадох една бележка на секретарката, за да ѝ оформят болничния. Знам,че е нарушение“, казва още Каменов. В сигнала до НОИ се твърди, че болничният бил издаден с обаждане по телефона срещу 100-200 лева. Регионалната здравна инспекция във Враца е проверила случая.

Издадено е наказателно постановление поради нарушение на законовата уредба. Жената, използвала фалшив болничен, е чистачка в училището в село Попица. След разкриването на схемата е предотвратено източването на около 600 лева от Държавното обществено осигуряване.

По друг сигнaл от НОИ са разкрили, че мъж, който е бил в болничен повече от 6 месеца, е заминал за САЩ.