Разпитаха обвиняемия за „Хемус“ в присъствието на Гешев

Разпитаха обвиняемия за „Хемус“ в присъствието на Гешев

Обвиняемият за пране на над 53 млн.лв. за строителството на Лот 5 на автомагистрала „Хемус” Борислав Колев бе разпитан в присъствието на главния прокурор Иван Гешев. Това стана в Софийска градска прокуратура.

По-рано през деня братът на Колев заяви пред журналисти, че той иска среща с вътрешния министър и с главния прокурор.

Софийският апелативен съд проведе заседание, на което беше взето решение, че Колев трябва да се върне в ареста и му беше наложена най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”. На това заседание обвиняемият не присъства. Там беше обаче брат му. Веднага след като чу решението, той излезе пред медиите.

„Брат ми разполага с информация от съществено значение. Нали не мислите, че брат ми е крайният получател на 53 милиона лева. Дайте си сметка за хората и интересите, и влиянията, които са замесени”, заяви Иво Колев.

Няколко часа след посланието, обвиняемият се срещна с Бойко Рашков. Вътрешният министър съобщи, че е чул и имена.

„Нека оставим разследващите органи, да не изпреварваме прокуратурата и служителите от ГДБОП , които този следобед ще имат доста работа”, каза Рашков.

След това Колев се срещна и с Иван Гешев. Двамата се видяха в Софийската градска прокуратура, където обвиняемият беше докаран на разпит. На него присъства и главния прокурор, като на влизане той коментира искрите между МВР и прокуратурата, до които се стигна след ареста на Борислав Колев. Миналата седмица бе съобщено от СГП, че в ГДБОП е оказан натиск над наблюдаващите делото прокурори. А министър Рашков пък заяви, че прокуратурата саботира разследването за магистрала „Хемус”.

„Искам да припомня, че от служители на МВР беше искано да не е протестират мярката му. Ако това беше станало, нямаше да бъде задържан под стража. Ако му бяха дали да пътува, можеше и да се укрие”, заяви Гешев преди срещата си с Колев днес. „Ако лицето съдейства в момента, това е само и единствено, защото българската прокуратура си е свършила работата”, заяви още Гешев.

Определението на САС е постановено във връзка с протест на Софийска градска прокуратура срещу определената от първоинстанционния съд мярка за неотклонение „домашен арест“.

След подаден сигнал от прокурори при СГП, на 11.12.2021 г. Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за опит за склоняване на длъжностно лице да наруши свое служебно задължение във връзка с правораздаването, а именно – да не се протестира мярката за неотклонение и да не се иска да бъде взета мярка „задържане под стража“ от САС, да се разреши на обвиняемия да напуска страната и квалификацията на деянието да бъде изменена в по-лека такава, която би довела до освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност.

Разпитът на обвиняемия в СГП е бил в присъствието на неговия защитник. Проведен е от двама прокурори в СГП и разследващ полицай от ГДБОП. Присъствието на главния прокурор е с разрешение на наблюдаващ прокурор, дадено на основание и по реда на чл. 198, ал. 1 от НПК.

Разпитът е проведен при условията на чл. 240 във вр. с чл. 238 от НПК – чрез изготвяне на видеозапис, за което обвиняемият и неговият защитник са били изрично предварително уведомени и не са възразили. Видеозаписът е осъществени от технически сътрудник.

В хода на разпита обвиняемият е бил запознат с правата си в качеството му на обвиняем и е бил поканен да изложи във формата на свободен разказ всичко, което му е известно във връзка с разследването.

В хода на разследването до момента обвиняемият се възползваше от правото си да не дава обяснения.

По време на разпита му в СГП обвиняемият Колев е дал дълги и подробни обяснения, като е изложил своята версия, включително е посочил конкретни лица, които имат отношение към евентуално извършеното престъпление, имената на които лица не са публично известни. Обвиняемият е изразил желание наказателното производство спрямо него да бъде прекратено, да отпадне процесуалното му качество на обвиняем и да не му бъде търсена наказателна отговорност.

По преценка на наблюдаващите прокурори ще бъде направено искане за провеждане на разпит на обвиняемия пред съдия по реда на чл. 222 от НПК.

Предстои да бъдат дадени подробни указания от наблюдаващите прокурори за събиране на допълнителни доказателства чрез разпити на свидетели, както и чрез всички други необходими процесуално-следствени действия за разкриване на обективната истина.