КРИМИНАЛНО

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЖИВОТА

Разследването на трагедията с двамата работници в АЕЦ „Козлодуй” зацикли

Разследването на смъртта на двамата работници, загинали при строежа на депо за радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй”, е в задънена улица. Нито Държавното предприятие за „Радиоактивни отпадъци”( ДПРАО), нито Окръжната прокуратура във Враца, поела случая, могат да посочат причините за трагедията. По неоповестена официално информация арматурно желязо се стоварило върху строителите и те издъхнали.

loading...

„Все още се събират писмени и главни доказателства за смъртта на двамата работници. Винаги когато става дума за специфична дейност, осъществявана от повече от едно физическо или юридическо лице обемът е голям. Необходимо е да се съберат още доказателства, за да се назначат една или повече специализирани експертизи”, обяснил пред Lupa.bg говорителят на Окръжна прокуратура във Враца Камелия Трифонова.

Заради инцидента, станал на 16 декември м.г., е замразена работата по изграждането на депото съобщиха от Държавното предприятие за „Радиоактивни отпадъци”. В писмен отговор на въпрос на медията ни, те обясниха, че нямат информация за смъртта на мъжете , тъй като се провеждат следствени действия.

Ето пълния отговор на ДПРО до медията ни по отношение на строежа на депото за опасни отпадъци:

„Към настоящия момент е спряна временно основната работа по изграждане на Националното хранилище за ниско- и средноактивни радиоактивни отпадъци (НХ РАО), въпреки, че не са налице основания за предприемане на действия от органите на ДНСК по реда на чл.224, ал.1 от ЗУТ за спиране на строежа.

Извършват се само дейности по външни връзки, които са предмет на отделни разрешения от МРРБ – доизграждане на битово-фекална канализация и изграждане на топлоподаването на НХ РАО.

В същото време активно се работи по план за действие („екшън план“) за реализация на комплекс от строги мерки за недопускане на подобни ситуации в последващите действия при изграждане на Хранилището. Планът ще бъде представен пред Европейската банка за възстановяване и развитие, която администрира средствата от Международен фонд „Козлодуй“ за финансиране на проекта.

По отношение на двата конкретни въпроса, свързани с причината, довела до трудовата злополука и отговорността, на този етап ДП РАО няма информация, за да предостави отговор, тъй като се провеждат следствени дейности за изясняване на обстоятелствата, при които се е случил инцидентът.”

На 16 декември м.г. около 10 ч., на строяща се площадка ДПРAO „Рaдиaнa“ зa ниcкo и cрeднoaктивни рaдиoaктивни oтпaдъци, при извършване на cтрoитeлнo-мoнтaжни дейности починаха двaмa рaбoтници, а други двама бяха ранени.

„Ние правим скеле и по едно време големият син, който работи с мен, вика – слизайте долу, че умирам. Обърнах се – какво става?! Арматурата тръгна. Пада една след друга. Все едно картечница. Тя не беше закрепена изобщо. Но това е само по вина на техниците! Друго нищо не е, ако ще да ме изгонят от фирмата!“, разказа след инцидента един от работниците.

Въпреки че фактите за смъртта на мъжете изглеждат очевидни, все още се установяват причините, довели до трагичния инцидент.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЖИВОТЪТ

Kоронавирусната епидемия, която зарази над 1.2 милиона души по цял свят, доведе до осезаем спад в световната икономика. Много държави са въвели мерки, за да...

Извънредното положение, каквото го играем ние, е малко прекалено. Социалната изолация е да се ограничат случаите в малки общности, в които има заразени. Това заяви...

Водата, която е най-важният ни източник на живот след кислорода, е от голямо значение за нашето тяло. Специалистът по вътрешна медицина и нефрология, д-р Арзу...

Възрастна наемодателка е изгонила момиче на 29 години от квартирата й в София. Слушайки новините, бабата решила, че момичето, което ходи на работа всеки ден,...

Пaндeмиятa oт кoрoнaвируca прeдизвикa вълнa oт дaрeния cрeд cвeтoвнитe пoлитичecки лидeри. Прeз пocлeднaтa ceдмицa мнoгo oт тях - прeзидeнти, прeдceдaтeли нa пaрлaмeнти, прeмиeри и миниcтри,...

ХОБИ