Разследване на Тина Ивайлова разкри тайник на ало мафията

Разследване на Тина Ивайлова разкри тайник на ало мафията

Разследване на Тина Ивайлова разкри тайник със SIM карти на българската ало мафия в Румъния. В предаването „Неделята на NOVA” беше показано как групата на Пламен Парушев–Стържито „работи” от румънския град Крайова.

Бандата беше проследена как оставя 14 SIM карти и батерии за телефони в тайник край пътя. До момента полицаите, които разследват ало мафията, не могат да се похвалят с такъв удар. Екипът на Тина Ивайлова взе картите и ги предаде в плевенската полиция, която вече разполага с номерата. След това се върна в Румъния, за да остави всичко, както е било.

Преди това журналистическият екип хвана в крачка няколко групи ало измамници, наели апартаменти в Букурещ и Крайова, от които звънят на подбрани жертви в България.

Оказа се, че северната ни съседка продължава да бъде удобно убежище за родните телефонни измамници, въпреки съвместните операции на нашата и румънската полиция срещу този вид престъпност.

През април тази година с общи усилия беше разбита една от най-големите групи за ало измами- на Борислав Димитров-Бобито, успяла да „заработи” над 2 милиона лева. Шестима от тарторите бяха арестувани в Румъния, а след това екстрадирани у нас.

Четири месеца по-късно се проведе още една мащабна акция срещу ало мафията в Левски. Задържаната банда на Димитър Серафимов-Келеша и сина му също е действала от Румъния.

Сега Тина Ивайлова и нейният екип откриха отново стари познайници в покрайнините на Букурещ. Този път Янко Янакиев-Яни и Петър Алексиев-Трепача са се отказали от хотела до пазара „Червения дракон”, където бяха засечени преди две години. Сега те са наели апартаменти в крайните квартали на румънската столица, стана ясно от репортажа в „Неделята на NOVA“.

Групата на Янко Янакиев-Яни бърза да се прибира в България, защото са успели да прилъжат възрастна жена от София да даде 200 000 лева. Притеснени от софийския номер на автомобила на NOVA телефонните измамници бягат с бус. Освобождават бързо хотелите, които са наели. Оставят една от колите си в Букурещ. Действието се развива за няколко минути.

На около 300 км от румънската столица – в Крайова, екипът на NOVA открива още две банди от ало мафията.

Първата група е от село Камен и включва Димитър Парушев, Атанас Янков и Топчо Янакиев. Втората група е от Ветово и се оглавява от Пламен Парушев-Стържито, подпомаган от Янко Димитров и Пешо Димитров. Именно по техните следи тръгва Тина Ивайлова , за да стигне до тайника със SIM-картите. Впоследствие ще стане ясно, че ало измамниците минават границата, без това да бъде отбелязано някъде. Тарифата да не те чекират е била 200 евро.