Разследват и майката за  убийството на двумесечното бебе

Разследват и майката за убийството на двумесечното бебе

Разследва се вариант за съучастие на майката при убийството на 2-месечното бебе Румен от старозагорското село Хрищени, за което е задържан под стража таткото, рецидивистът Ганчо Иванов Христов, съобщиха запознати с хода на досъдебното производство.

На два пъти майката на пеленачето, 30-годишната Таня Йорданова сменила показанията си, първоначално обяснявала като Ганчо грабнал бебето от ръцете и започнал неистово да го удря защото плачело и му пречело да спи, а вторият път обяснила че заварила детенцето примряло на пода като върнала от гости при съседи. На разследващите направило впечатление, че момченцето е било изкъпано, косицата му била още мокра, когато пристигнал екипът на спешните медици. Все още не е ясно кой е позвънил на телефона на спешния център в Стара Загора малко преди полунощ на 31 август. Възможно било това да са сторили родителите на Ганчо, които живеят в същата двуетажна къща, където се разиграла трагедията. Почти сигурно било, че смъртоносните юмручни удари били нанесени пред очите на другите две деца:момченце и момиченце на по 4 и 5 години, едното от тях с баща друг мъж, с когото Таня имала преди време връзка на семейни начала.

Почти сигурно било, че задържаният и вече обвинен за убийство в условията на рецидив Христов е бил не само много пиян, но и под въздействие на дрога, споделят разследващите. Те не изключват под влияние на опиати да е била и майката, която също е станала жертва на жесток побой.

Жители на Хрищени отказват да коментират подробности от страх, че ще станат прицел на отмъщение от близките на задържания, под сурдинка обаче разказват, че Ганчо още съвсем невръстен тръгнал по наклонената плоскост, на два пъти лежал в затвора, но веднага след излизането от там се захващал със „стария си занаят“ – да краде, а напоследък да пласира и дрога. За да препечели лесно пари мъжът принуждавал майката на двете си деца да проституира, това била публична тайна, знаели го и родителите й, които живеят в близкото село Дълбоки. Мъничката жертва беше погребана в гробищата на Хрищени в петък, веднага след това Таня се прибрала с момченцето и момиченцето си при близките, въпреки че родителите на Ганчо настоявали те да ги гледат.

Повдигнатото обвинение срещу Христов е за престъпление по чл.116, т.3, т.4 и т.12 от НК, ако бъде доказано се очаква доживотна или минимум 20 – годишна присъда при строг режим на изтърпяване.От прокуратурата се поискали постоянното му оставане зад решетките, делото за мярката за неотклонение се гледа по скайпа в петък.Служебният защитник на обвиняемия смята, че на този етап от разследването това е единствено възможната опция, клиентът му засега нямал ясно изразена защитна версия за случилото се във фаталната нощ.