КРИМИНАЛНО

ТЪМНАТА СТРАНА НА ЖИВОТА

Разследват мистериозно убийство на ловец по време на бракониерски лов

Близките на 30-годишен мъж търсят истината за смъртта му. Трима приятели отиват на бракониерски лов, единият от тях никога не се прибира при съпругата и малкото си дете, съобщава Нова телевизия. Според прокуратурата става въпрос за нещастен инцидент. А според близките на загиналия и някои разследващи – за убийство по непредпазливост.

loading...

Следователят по случая е уволнен дисциплинарно заради фрапантни нарушения при събирането на доказателства. След като прокурорите от Русе прекратяват делото, близките обжалват и искат нов процес във Велико Търново. Съгласни са дори на ексхумация, за да разберат истината. Младият мъж, който губи живота си по време на злополучния лов, е Нихат Мехмедов.

„Аз искам бащата на детето ми. Просто искам да се докаже и всички, които са замесени, да си получат заслуженото“, споделя през сълзи съпругата на загиналия Сибел Юсеинова. Близо четири години тя и родителите на съпруга й се опитват да докажат, че Нихат не е починал след нещастен инцидент. „Той обичаше, излизаше да си бракониерства. И тъкмо беше си узаконил всички документи за лова, оръжие щеше да си вземе, джип си взе… И с него се случи нашата трагедия“, разказва Юсеинова.

Трагедията се случва на 18 април 2016 г. Младото семейство иначе живее в Испания, но се прибира за месец в родното си село Каран Върбовка. Остават три дни до заминаването им. „От рано Байхам Шакиров, който е негов приятел от детството, и с баща ми Фикрет Нуриев, бяха се събрали на центъра да пият. И той около 9.00 часа вечерта се прибра вкъщи. Бяхме се уговорили, бяхме си нагласили барбекю, щяхме да вечеряме всички заедно. Той каза, че отива на лов с джипа“, спомня си Сибел.

Малко по-късно тя разбира, че съпругът й е починал. Версията на полицията, в лицето на разследващият случая полицай, е, че Нихат, който управлява джипа, самокатастрофира и умира. Това твърдят и в показанията си двамата му спътници. Заради този и други случаи, следователят Петър Дечев по-късно е уволнен дисциплинарно. Тази информация е потвърдена от МВР. „Фрапантното в случая е ,че разследването е водено по изключително безобразен начин. Благодарение на това мърливо досъдебно производство ние не можем да разкрием обективната истина по делото“, коментира адвокат Димитър Марковски.

Катастрофата става в 22.30 ч. Фикрет и Бейхам звънят на линейка два часа по-късно – в 00.07 ч. Доказват го разпечатките от телефонните разговори. Колата на Спешна помощ открива мястото едва в 1.30 ч. „Те тази вечер са излезнали на бракониерски лов, което много добре се знае от следствието и което се прикрива. В желанието си да прикрият следите си, са хукнали да крият пушки, вместо да окажат първа помощ на момчето и да бъде извикана Бърза помощ, за да може да бъде спасен живота на един млад човек“, допълва адвокат Марковски. Той изрази съмнение, че Нихат е бил зад волана на джипа. На такова мнение е и бащата на загиналия мъж Неази. „Съдебният лекар, като приключи с аутопсията, ми каза: „1000 процента съм сигурен, че твоят син не е шофьорът на автомобила“, споделя бащата.

По думите на съпругата на Нихат той се е задушил с кръвта си. „Бил е по гръб, те са го оставили така. Явно е имал гръдна травма“, смята жената. „Травмите, които е получил Нихат при самото обръщане на колата и движението на купето върху терена, подсказват, че той е седял на предната дясна пасажерска седалка“, категоричен е адвокат Марковски.

„В рамките на делото има събрани свидетелски показания, пред които са правени извънпроцесуални признания за това кой е управлявал автомобила въпросната вечер. Въпреки това, делото към настоящия момент е прекратено. Има издаден прокурорски акт, с който наблюдаващият прокурор в Русе е приел, че при тази хипотеза и при това съдържание на доказателствата виновни няма“, допълва юристът. Той е категоричен, че ако семейството не получи справедливост, ще се наложи то да съди държавата. Прокуратурата във Велико Търново трябва да реши дали да възобнови делото, а ако това се случи – да прецени дали става въпрос за смърт при инцидент или за убийство по непредпазливост.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ЖИВОТЪТ

Дaннитe зa рaзпрocтрaнeниeтo нa инфeкциятa никaк, aмa никaк нe кoрecпoндирaт c мeркитe, прилoжeни oт Прaвитeлcтвoтo. Към днeшнa дaтa, ниe имaмe пoтвърдeни към 400 cлучaя нa...

БНР се извини, че публикува на сайта си невярна информация за над 5000 починали от коронавирус медицински сестри в Италия. "Искрено и най-дълбоко съжаляваме, че...

Нагъл частен съдебен изпълнител от Велико Търново занули банковата сметка на баща с 12-годишно дете по време на епидемията за вече платен данък за имот...

Oт УМБAЛCМ „Н. И. Пирoгoв“ пуcнaхa eкcклузивeн caйт, в кoйтo вceки мoжe дa ce тecтвa кaтo прoвeри cимптoмитe cи и дa рaзбeрe дaли e пoтeнциaлнo...

Шефът на починалата през уикенда след усложнения на коронавирус 64-годишна жена разкри подробности за заболяването й. Жената почина в Пета градска болница в София един...

ХОБИ