Разследват мистериозно убийство на ловец по време на бракониерски лов

Близките на 30-годишен мъж търсят истината за смъртта му. Трима приятели отиват на бракониерски лов, единият от тях никога не се прибира при съпругата и малкото си дете, съобщава Нова телевизия. Според прокуратурата става въпрос за нещастен инцидент. А според близките на загиналия и някои разследващи – за убийство по непредпазливост.

Следователят по случая е уволнен дисциплинарно заради фрапантни нарушения при събирането на доказателства. След като прокурорите от Русе прекратяват делото, близките обжалват и искат нов процес във Велико Търново. Съгласни са дори на ексхумация, за да разберат истината. Младият мъж, който губи живота си по време на злополучния лов, е Нихат Мехмедов.

„Аз искам бащата на детето ми. Просто искам да се докаже и всички, които са замесени, да си получат заслуженото“, споделя през сълзи съпругата на загиналия Сибел Юсеинова. Близо четири години тя и родителите на съпруга й се опитват да докажат, че Нихат не е починал след нещастен инцидент. „Той обичаше, излизаше да си бракониерства. И тъкмо беше си узаконил всички документи за лова, оръжие щеше да си вземе, джип си взе… И с него се случи нашата трагедия“, разказва Юсеинова.

Трагедията се случва на 18 април 2016 г. Младото семейство иначе живее в Испания, но се прибира за месец в родното си село Каран Върбовка. Остават три дни до заминаването им. „От рано Байхам Шакиров, който е негов приятел от детството, и с баща ми Фикрет Нуриев, бяха се събрали на центъра да пият. И той около 9.00 часа вечерта се прибра вкъщи. Бяхме се уговорили, бяхме си нагласили барбекю, щяхме да вечеряме всички заедно. Той каза, че отива на лов с джипа“, спомня си Сибел.

Малко по-късно тя разбира, че съпругът й е починал. Версията на полицията, в лицето на разследващият случая полицай, е, че Нихат, който управлява джипа, самокатастрофира и умира. Това твърдят и в показанията си двамата му спътници. Заради този и други случаи, следователят Петър Дечев по-късно е уволнен дисциплинарно. Тази информация е потвърдена от МВР. „Фрапантното в случая е ,че разследването е водено по изключително безобразен начин. Благодарение на това мърливо досъдебно производство ние не можем да разкрием обективната истина по делото“, коментира адвокат Димитър Марковски.

Катастрофата става в 22.30 ч. Фикрет и Бейхам звънят на линейка два часа по-късно – в 00.07 ч. Доказват го разпечатките от телефонните разговори. Колата на Спешна помощ открива мястото едва в 1.30 ч. „Те тази вечер са излезнали на бракониерски лов, което много добре се знае от следствието и което се прикрива. В желанието си да прикрият следите си, са хукнали да крият пушки, вместо да окажат първа помощ на момчето и да бъде извикана Бърза помощ, за да може да бъде спасен живота на един млад човек“, допълва адвокат Марковски. Той изрази съмнение, че Нихат е бил зад волана на джипа. На такова мнение е и бащата на загиналия мъж Неази. „Съдебният лекар, като приключи с аутопсията, ми каза: „1000 процента съм сигурен, че твоят син не е шофьорът на автомобила“, споделя бащата.

По думите на съпругата на Нихат той се е задушил с кръвта си. „Бил е по гръб, те са го оставили така. Явно е имал гръдна травма“, смята жената. „Травмите, които е получил Нихат при самото обръщане на колата и движението на купето върху терена, подсказват, че той е седял на предната дясна пасажерска седалка“, категоричен е адвокат Марковски.

„В рамките на делото има събрани свидетелски показания, пред които са правени извънпроцесуални признания за това кой е управлявал автомобила въпросната вечер. Въпреки това, делото към настоящия момент е прекратено. Има издаден прокурорски акт, с който наблюдаващият прокурор в Русе е приел, че при тази хипотеза и при това съдържание на доказателствата виновни няма“, допълва юристът. Той е категоричен, че ако семейството не получи справедливост, ще се наложи то да съди държавата. Прокуратурата във Велико Търново трябва да реши дали да възобнови делото, а ако това се случи – да прецени дали става въпрос за смърт при инцидент или за убийство по непредпазливост.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share