Разследват пазарджишка даскалица, карала ученици да плюят по съученик за наказание

Разследват пазарджишка даскалица, карала ученици да плюят по съученик за наказание

Прокуратурата проверява начална учителка от Пазарджик заради неприятен случай в училище „Проф. Иван Батаклиев“, съобщава БНР.

Възпитателката накарала всички деца от трети клас да заплюят свой съученик, докато той е бил изправен пред дъската. С това тя целяла да го накаже.

При проверката трябва да се установи дали има данни за хулиганство с цел публично унижаване, а също дали има принуда, с която грубо са нарушени нравствените принципи, чувства и достойнство на повече от едно лице, в случая на малолетни.

Тя ще бъде извършена от Апелативната прокуратура в Пловдив. Причината е, че Окръжната прокуратура в Пазарджик си е дала отвод с мотив, че при разследването няма да има безпристрастност. Причината е, че става въпрос за едно от най-елитните училища в града и децата и внуците на пазарджишките прокурори и съдии учат именно там.

Случката е от 9 януари. През междучасието няколко деца влезли в спор и деветгодишното момче наплюло две от тях. Вместо обаче родителите да бъдат предупредени за постъпката му и заедно с педагога да намерят решение, учителката решила да приложи свой възпитателен метод. По време на час тя изправила момчето пред дъската, строила целия клас в редица и наредила всички да преминат един по един пред него и да го заплюят.

След това часовете продължили, а вечерта семейството на третокласника забелязало, че той е потиснат и отказва да се храни с обяснението, че го боли главата. Родителите му помислили, че той има вирус и едва след няколко дни разбрали за случилото се от възмутен родител на момиченце, което разказало какво всъщност станало.

Всички институции в Пазарджик, включително и Регионалното управление на образованието и Отдел „Закрила на детето“, са запознати със случая.

Проверките са установили, че има недопустимо нарушаване на професионалните задължения.

Пострадалото дете вече е в друго училище и с него работи психолог.