Разследват престъпление по медицинската експертиза на избягал сърбин

Разследват престъпление по медицинската експертиза на избягал сърбин

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство във връзка с изготвеното свидетелство за здравословното състояние на гражданина на Сърбия Жарко Момчилович, съобщиха от държавното обвинение. Преди два дни стана известно, че след като Софийският градски съд го е пуснал под домашен арест той е изчезнал.

Разследването е за престъпление по чл. 312, ал. 1 НК – за това, че на неустановена дата (след 02.04.2021 г.), в гр. София, сръбският гражданин Жарко Момчилович е бил снабден с лъжливо свидетелство за здравословното си състояние.

На 2.04.2021 г. Софийски градски съд е определил спрямо чужденеца мярка за неотклонение „домашен арест“, като впоследствие той е напуснал адреса и в момента е в неизвестност. Определението на СГС е протестирано от прокуратурата.

Описаното престъпление по чл. 312 НК е свързано с изготвена съдебномедицинска експертиза на Момчилович, която следва да бъде представена пред Софийския апелативен съд. Експертизата е назначена именно от състав на Апелативния съд, като е изготвена само по документи, без да е провеждан преглед на Момчилович.

В хода на разследването ще бъде изискана цялата налична документация, свързана с извършвани прегледи и изследвания на Момчилович, ще се приложат записи от медицинската апаратура, ще бъдат разпитани свидетели, включително и всички свързани със случая лекари и други лица.

Указаните от наблюдаващия прокурор действия ще се извършват от служители на СДВР, като разследването ще приключи в законоустановения срок.