Револверът, с който е бил застрелян Били Хлапето, продаден на търг за $6 милиона

Револверът, с който е бил застрелян Били Хлапето, продаден на търг за $6 милиона

Револверът, с който е бил убит известният престъпник от Дивия Запад Били Хлапето, бе продаден в петък на търг в Лос Анджелис за над шест милиона долара, съобщава агенция Ройтерс.

Аукционна къща „Бонъмс“ съобщи, че револверът, марка Колт, който шериф Пат Гарет е използвал, за да застреля Били Хлапето през 1881 г., е бил купен по телефона от лице, което е пожелало да остане анонимно.

Аукционната къща описа револвера като „съкровище от ранната история на уестърна“ и уточни, че сумата от 6,03 милиона долара е световен рекорд за цена на каквото и да е огнестрелно оръжие. Очакваше се револверът да бъде продаден за сума между два и три милиона долара, отбелязва Ройтерс.

Били Хлапето е бил в списъка на издирваните лица в Аризона и Ню Мексико заради убийствата на осем души. След продължило един месец преследване шериф Пат Гарет го открива в ранчо във Форт Съмър, Ню Мексико, и го убива на 14 юли 1881 г. Тогава Били Хлапето е на 21 години.

Историята му се разказва в поп културата от почти 100 години, включително с филмите „Пат Гарет и Били Хлапето“ и „Млади стрелци“.

Револверът е от колекцията на тексаската двойка Джим и Тереза Ърл, които колекционирали оръжия на Дивия Запад и други артефакти в продължение на 50 години. Джим Ърл почина през 2019 г., припомня Ройтерс.