Рецидивисти щурмуват селата, обират техника и пари

Рецидивисти щурмуват селата, обират техника и пари

Рецидивисти с десетки висящи дела и с по няколко присъди щурмуват буквално малките градове и села у нас. Броят на кражбите се е вдигнал драстично от началото на месеца, обясниха от МВР пред „Телеграф“, като допълниха, че причината е стартът на летния сезон и отиването на хората по вили и селски къщи.

В същото време закриването на няколко районни управления и превръщането им в участъци де факто намали разкриваемостта на престъпленията, а местните се вдигнаха на протести.

Най-тежко е положението в селата около София, Перник, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен, разкриха криминалисти от ГДНП. По думите им много възрастни хора отиват за лятото на вилите си, а апашите чакат именно това, защото знаят, че ще има какво да оберат.

„Тук не става дума за криминално проявени лица, които влизат в необитаеми имоти. Те вече са обирани по няколко пъти. В последните три седмици се забелязва, че се атакуват къщи, в които пенсионери са се върнали за сезона. Оставят машини по дворовете, както и по-скъпи вещи, лаптопи, както и държат в себе си пари“, обясниха разследващи.

Рецидивистите правели набезите си нощем или в следобедните часове между 14 и 16 часа. Причината била, че тогава собствениците на имотите спели или пък заради силния пек се прибирали на хлад. „От заложни къщи започнаха масово да ни звънят за откраднати косачки, бормашини и всякакви техники за ремонтни дейности. Оставят ги предимно криминално проявени лица, които са пуснати наскоро от затвора след поредния престой вътре. Взимат по 50-100 лв. и се скриват. Имахме случай на мъж, който за седмица е заложил 4 косачки за по 2000 лв.“, допълниха ченгета.

Докато кражбите растат, някои по-малки градове излязоха на бунт срещу реформата в МВР, която определя районното да стане участък. Последните примери са от Шабла, Роман, Стражица, Лозница и т.н. „Рашков нагло излъга! Явно промяната в МВР ще е в посока – по-малко ред и сигурност за гражданите и повече толерантност към престъпността“, заяви областният председател на ВМРО в община Роман Красимир Богданов преди месец. Днес местните обаче споделят, че нищо не се е променило, набезите се увеличават, няма кой да ги пази.

„Нашето населено място е характерно с повече кражби. Защо се бездейства, нямаме идея“, споделиха хората. В Своге, Световрачене и околните на столицата села също са пред бунт заради зачестилите кражби, въпреки че при тях няма свиване на щата на полицаите. „Като цяло ситуацията в Северозападна България е по-тежка. Очакваме през лятото набезите и по морето да започнат“, коментираха криминалисти от ГДНП.

МВР съветва: Не оставяйте техника на двора

„Не оставяйте техника на двора. Няма значение дали е косачка, уреди за обработване на земята или други устройства. Винаги дръжте лаптопи, таблети и телефони под око, ако излизате и оставяте двора си необезопасен“. Това са само някои от съветите на полицаите, с които се обръщат към хората. От силовото ведомство допълват, че ако някой непознат човек направи силно впечатление с присъствието си и оглежда дадени имоти, да алармират на тел. 112.