Рецидивист уби магазинерка, хранила го на вересия

„Няма ненаказано добро“. Тази спорна народна мъдрост се доказва един есенен ден преди 2 години. Оттогава търговищко село не може да се успокои, след като рецидивист, болен от завасимост по хазарта, уби и ограби единствения местен човек, който му давал пари и го хранел на вересия. Страхът от кошмара остана за дълго в душите на хората, мъката по жертвата – също.

На 12 октомври 2022 г. кротката и услужлива собственичка на малък хранителен магазин в търговищкото село Славяново не отива на работа. Това не се е случвало досега и хората започват да се питат къде е Фатме Мустафова. Жената е на 60 г., преди година е останала вдовица. Има роднини в съседно село, с които се чува всеки ден, но сега телефонът ѝ не отговаря, припомня в. „Труд“ днес.

„Магазинът на Фатме е до основното училище и тя постоянно беше сред хората. Не е имала конфликти с никого, беше един добър човек, много достойна жена. Истински човек беше. Този ден ми се обади ми се служител от училището, че магазинът не е отворен. Започнахме да звъним по телефона й, но Фатме не отговори. Притеснихме се. Звъннах на роднините ѝ и те казаха, че също нямат връзка с нея. След това със съпруга ми отидохме до дома й“, разказа кметицата Алтънай Ереджебова. Когато тя и мъжа ѝ влизат в къщата, пред очите им се открива страшна гледка. Вдовицата лежи мъртва, а шкафовете по стаите са отворени и претърсени.

Само след 2 дни е задържан заподозрян за убийството – 48-годишният Юлиян Шаламанов, известен в селото и с турското си име Гюнай. По време на разпитите той признава, че е убил Фатме, разказва и как го е сторил. По-късно при разпит пред съдия се отрича от думите си. Вечерта на 11 октомври 2022 г. Гюнай се обадил на Фатме по телефона и казал да остави вратата отворена, защото щял да мине да ѝ върне предишен заем. Когато нахлул в къщата, се нахвърлил върху стопанката. Носил си въже, което омотал около врата й. Стискал примката, докато жертвата спре да диша. След това започнал да търси пари из къщата на Фатме и намерил близо 13 000 лв. Зарязал трупа и тръгнал за да обикаля залите за хазарт в околните градове, возел се в таксита, наел си и проститутки. Изхарчил заграбените хилядарки само за 2 дни.

Килърът не е местен, заселил се в Славяново 2 г. преди убийството. Живеел в една от къщите заедно с жена си Нурие. Бил обаче много зависим от хазарта и единствено мислел откъде да намери пари за игралните зали. Често прибягвал до услуги от жертвата, която му давала стоки на вересия, дори му услужвала с пари. Слуховете в селото, че Фатме разполага с доста средства, не му давали мира.

Вечерта преди зверството Юлиан поискал пари от мъж от селото, но след като му отказали решил да убие и ограби магазинерката. Килърът неистово искал да се отдаде на основното си занимание – хазарта и не се поколебал в решението си да умъртви Фатме. Първоначално под подозрение попада и жена му Нурие, за която криминалистите предполагат, че е помагала на мъжа си. Това обаче не се доказва при разследването. Хора от Славяново твърдят, че тя е била доста затворена и рядко контактувала с някого. След убийството Нурие отказа всякакъв коментар пред журналисти. Още като дете Гюнай започнал да краде. Осъждан е много пъти, а през 90-те години влязъл в затвора и за убийство при побой. Получил 16-годишна присъда, но го пуснали предсрочно за добро поведение. На свобода работел каквото където намери, но останал без препитание година преди да извърши второто си убийство. В същото време започнал да посещава и игрални зали в очакване на лесна печалба.

Само за няколко месеца разследването приключи и делото започна. След анализ на действията на Юлиян, магистратите стигат до извода, че той е безскрупулен, егоистичен, неблагодарен и жесток човек. Адвокатът на Шаламанов твърди, че клиентът му дълбоко се разкайва за стореното и затова не е избягал от България, а е останал, за да бъде изправен пред Темида. Окръжният съд в Търговище го праща за 20 г. зад решетките и кръвнина от 50 000 лв. за майката на жертвата. Магистратите отчели , смекчаващите вината обстоятелства, че убиецът изцялo e пpизнaл oбвинeниeтo и e изpaзил paзĸaяниe и cъжaлeниe зa извъpшeнoтo oт нeгo пpecтъплeниe. В този момент Гюнай не знае, че тепърва му предстои да чуе най-тежката присъда.

Само за година делото срещу Юлиян Шаламанов приключи на всички инстанции. Апелативните съдии във Варна не бяха така снизходителни към убиеца, както колегите им от Окръжния съд в Търговище и пратиха убиеца доживот зад решетките след протест на прокуратурата. Според магистратите престъплението е било планирано и подготвено, а подсъдимият е опасен за обществото. Отчетено е, че не се е поправил след престоя си в затвора за първото убийство. Нямал морални ценности и не зачитал установените норми на поведение.

Шаламанов и адвоката му внесоха жалба до Върховния касационен съд срещу присъдата на втората инстанция. Висшите магистрати обаче отхвърлиха жалбата, защото не са били констатирани нарушения на правилата, регламентиращи санкционната дейност на съда. Беше отчетено, че пъpвoинcтaнциoнният cъд e нaдцeнил ĸaтo cмeĸчaвaщo oтгoвopнocттa oбcтoятeлcтвo нaпpaвeнoтo oт пoдcъдимия caмoпpизнaниe нa дocъдeбнoтo пpoизвoдcтвo, тъй ĸaтo peaлнo тo нe e cпoмoгнaлo зa paзĸpивaнe нa oбeĸтивнaтa иcтинa. ВКС потвърди наказанието „доживотен затвор“ за грабежа и убийството на Фатме и решението му е окончателно.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share