РЗИ опроверга Мутафчийски: Д-р Нели Пандова не е починала от COVID-19!

Проверка на РЗИ-София окончателно опроверга твърдението на Националния оперативен щаб (НОЩ), че лекарката от столичния Център за спешна медицинска помощ д-р Нели Пандова е починала от COVID-19.

Така беше съобщено първоначално от кризисния щаб заради симптомите на покойната и контактите й със заразен шофьор на линейка, уточнява „Марица“.

Оказа се, че доктор Пандова имала хипертония, а според неофициални източници и хронична обструктивна белодробна болест.

Ето и цялата история от последните дни на д-р Пандова, която бе разкрита от здравната инспекция в София. От 31 март до 7 април тя е лекувана в болница „Света Анна“ (бивша Окръжна) от бронхопневмония. През това време са направени два PCR теста – на 4 и 7 април. И двата са отрицателни. Изписана е за домашно лечение с болничен до 7 май. На 2 май в 17,45 часа екип на Бърза помощ е повикан на домашен адрес, където е била д-р Пандова.

Установени са: бронхопневмонично огнище вдясно, задух, аритмия, остра дихателна недостатъчност.

Бърз тест за COVID-19 дава отрицателен резултат. Закарана е в спешна реанимация на Александровска болница, където е взет материал за PCR теста.

За съжаление, лекарката издъхва. В нощта на 2 срещу 3 май тестът дава отрицателен резултат. 61-годишната лекарка остави две деца сираци.