Роднина на починал пациент в дома в Горно Косово с шокиращ разказ

Проверка в Дома за хора с деменция в село Горско Косово, община Сухиндол беше направена след сигнал на жена, че нейн близък е починал в заведението за по-малко от месец, а е бил на крака при постъпването си.

Преди дни омбудсманът Диана Ковачева съобщи, че само за година там са починали 24 души, което е почти половината от възрастните хора, пребивавали в дома. От ръководството на дома не приемат обвиненията. Освен това кметът на община Сухиндол, а от Дирекция „Социално подпомагане“ подчертаха, че са в непрекъснат контакт с дома. През 2013 г. са издадени предписания за подобряване на материалната база в дома. За изпълнението им обаче липсвали средства.

Светомир Георгиев обясни пред камерата на БТВ, че неговият баща постъпва в дома с диагноза Алцхаймер, но във видимо добро физическо състояние. Мъжът почива след 45 дни в дома. Георгиев подчерта, че се е възмутил, след като разбрал, че случаят с неговия баща не е единичен. Освен това не е бил допуснат до мястото, където баща му е бил настанен. По думите му се е виждал с него в стая за свиждания, като разказа, че изглеждал добре.

„Смъртта му до ден днешен за нас е неизвестна. Не сме очаквали, а и все още не бяхме преодолели неговото състояние“, обясни Светомир. Синът на починалия пациент допълни, че не е получил смъртен акт, а препис, подпечатан и подписан от кметския наместник на Горно Косово. Предстои да провери дали има и къде е оригиналният смъртен акт.

От окръжната прокуратура заявиха, че проверките продължават. Към момента е приключила междуведомствената проверка, чиито резултати още се очакват. От прокуратурата обещаха, че до месец ще се заемат със всеки отделен случай от дома. Не е изключена и ексхумация.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share