Ружа Игнатова – Българката в Топ 10 на ФБР

Ружа Игнатова – Българката в Топ 10 на ФБР

ФБР обяви изчезналата от 5 години българка Ружа Игнатова в списъка на 10-те най-издирвани престъпници. Предлага се награда от 100 000 долара за всеки, който даде достоверна информация, която до доведе до залавянето на 42-годишната жена, чийто измами по различни оценки варират от 4 до 13 милиарда долара. Така за първи път наш сънародник попада в компанията на най-издирваните терористи, босове на наркомафията и жестоки убийци на жени и деца. В момента Ружа е единствената жена в Топ 10 и едва 11-тата най-издирвана жена от 1949 г. насам, когато Едгар Хувар започва публикуването на класацията.

Ако разполагате с информация за това лице, моля свържете се с Вашия местен офис на ФБР или с най-близкото посолство или консулство на САЩ, гласи посланието на на федералната служба. Изброени са накратко и повдигнатите “задочно” на 6 февруари 2018 г. обвинения на Игнатова по точките: Заговор за извършване на електронна измама; Електронна измама; Заговор за извършване на пране на пари; Заговор за извършване на измама с ценни книжа; Измама с ценни книжа. Сочи се също, че издирването ѝ е за нейното предполагаемо участие в голяма измамна схема, при която между 2014 и 2017 г. са ощетени с над 4 милиарди долара инвеститори от цял свят чрез предлагана на пазара предполагаема криптовалута, пише в. „Труд“.

Ружа е в неизвестност от 25 октомври 2017 г. На този ден милиардерката пътува с нискотарифна авиокомпания от София до Атина, въпреки че притежава и частен самолет. За същото време е имала и резервация за полет от София до Виена.

От ФБР уточняват, че тя има немски паспорт, с който пътува често до Обединените арабски емирства и страни от Централна и Източна Европа. Но по-важното е – пътува с въоръжена охрана и сътрудници.

“Игнатова може да е имала пластична операция или да е променила външния си вид по друг начин”, пише още в съобщението от САЩ.

Версиите за изчезването на Ружа са: отвлечена и държана в плен, убита – закопана или хвърлена на акулите в океана, живее на топъл остров под чужда самоличност. По-жълтите сайтове са сигурни, че тя отдавна е с “лице назаем”, или дори, че вече е станала мъж.

Цялата тази истерия около Ружа всъщност е резултат от глобалната истерия покрай криптовалутите. Нали 7 милиарда души са чули по нещо за виртуалните пари, колко му е Ружа и нейните сътрудници, с които основава чудото OneCoin, да излезе пред хиляди хора на стадион “Уембли” и да им изкрещи по микрофона: “Нашият OneCoin ще победи BitCoin-а! Един ден ще си получавате заплатите в OneCoin” И публиката в транс да започне по смартфоните си да банкира електронно и да си прехварля истинските сметки в евро, долари и паунди в сметката на сюрреалистичната валута. Със същата такава лекота, с която пукат балончета на електронна игра тъч скрийн.

Не е точно да се казва, че Ружа е криптокралица, тя е кралица на глупаците. А такива се намират – смята се, че вирусът на OneCoin успява да зарази около 10 милиона души в 175 страни. А разпространението му не e само чрез физически контакти като COVID-19, а и в социалните мрежи, където имунитетът е предимно на ниво “всеки сам си преценя”.

За историята на Ружа излязоха книги, Холивуд снима филм и кинаджиите се чудят дали Кейт Уинслет или Салма Хайек са по-подходящи за ролята на кралицата. Работата е там, че засега сценаристите нямат финал – не се знае каква е съдбата на главната героиня. Изобщо не e сигурно дали ще има хепиенд. Единственото сигурно е, че всичките пари за OneCoin са отишли на кино.

Умна от дете

Ружа Игнатова е родена през 1980 г. в Русе, но от 1990 г. живее в Германия. Записана е на училище в 4-ти клас, без да знае дума немски, а вече като гимназистка взема два класа наведнъж и завършва две години по-рано от съучениците си. Нейна учителка се впечатлила колко е умно българското дете. Тя поръчала на класа за домашно да научат един куплет от дълга поема. На другия ден Ружа изрецетирала всички 13 куплета от поемата и смаяла цялото училище.

На завършване на гимназията написала в книгата за пожелания: “Ще уча право в Хайделберг, след това ще бъда невероятно успешен адвокат, ще се омъжа за богат човек, ще имам деца и ще прекарам годините си, след като се пенсионирам, на един от неговите (моите!) Карибски острови”.