Сайт-менте продава илачи „като аптека“ на Здравното министерство

Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ разследва сайт-менте, който пробутва с фалшиви новини чудодейно лекарства за лечение на високо кръвно налягане, като се позовава, че то е препоръчано от Министерството на здравеопазването.

Ведомството негови истински и мними представители системно биват намесвани във фалшиви новини с цел реклама на лекарства и хранителни добавки, за които се твърди, че лекуват всевъзможни болести или предпазват от заболявания. В последната реклама обаче е намесена и БНТ. Интервюто за въпросното лекарството е публикувано на страница с логото на телевизията. Министерството на здравеопазването е подало сигнал до ГПБОП и до комисаря на „Компютърни престъпления“ в дирекцията Явор Колев, в който обяснява, че във въпросната реклама е замесено умишлено името на заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова.

“МЗ информира всички български граждани, че министерството по никакъв начин не промотира, нито пък продава лекарствени продукти и хранителни добавки чрез интернет сайтове, както и че министерството не създава лекарства, нито пък притежава аптеки (в това число и аптеки за онлайн търговия), се казва в съобщение на Министерстото на здравеопазването. – Такива сайтове са с невярна информация и правят внушения, които са опасни за потребителите, а могат да бъдат и опасни за тяхното здраве“, казаха от здравното ведомство.От там призоваха хората, които са попаднали на фалшив сайт на институцията, на сайтове за онлайн продажба на добавки и лекарства, спекулиращи с институцията Министерство на здравеопазването, да подаде сигнал на www.delovodstvo@mh.government.bg или да се обърне към компетентните органи.

Междувременно, проверка установи, че в некоректна реклама на препарат за отслабване, която върви във Фейсбук е замесен и един от най-авторитетните здравни сайтове – Puls.bg , който се списва от лекари. Въпросният цяр е обозначен като текст в сайта, но при кликване върху адреса и статията се отваря друга страница на фалшив здравен институт, в който широко се рекламира илачът.

Според запознати с проблема, чрез фалшиви и подправени Е-страници, обикновено, се рекламират цярове от Русия.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share