Свалиха една петилетка затвор за атентатора срещу Алексей Петров

Софийският апелативен съд намали от 15 на 10 години затвор наказанието на украинеца Роман Логвиненко, който е подсъдим за атентата с гранатомети срещу бившия съветник в ДАНС и бизнесмен Алексей Петров.

На 29 октомври 2015 г. на кръстовището между улиците „Проф. Милчо Лалков“ и „Светослав Минков“ в столичния кв. „Кръстова вада“ два снаряда от гранатомет удариха бронирания автомобил „Мерцедес S 500 Гард“ на Петров, но той остана невредим.

Според прокуратурата, в периода от началото на пролетта на 2014 г. до 29.10.2015 г., в съучастие с Артьом Темпински – извършител, Максим Чорний – извършител и Йевен Балков – помагач, Логвиненко умишлено склонил тримата да участват в извършването на убийството на Петров. Обвинителите също така смятаха, че подсъдимият е купил колите, с които е организиран атентата и е осигурил оръжието. Давал е и съвети на съучастниците си.

Според разследването двата изстрела с гранатомет по колата на Алексей Петров са дело на Темпински и Чорний.

Преди година Софийският градски съд призна Логвиненко за виновен и го осъди на 15 години затвор. Магистратите обаче го оправдаха по обвинението, че е подбудител и организатор на покушението.

Според второинстанционния съд, участието на Роман Логвиненко в покушението е много по-малко от това на останалите украинци.

В мотивите за промяна на присъдата пише: „Въпреки тежестта на извършеното посегателство, приносът на Логвиненко е сравнително по-малък от този на останалите съучастници… С оглед на тези обстоятелства определеният петнадесетгодишен период на изолиране на подсъдимия от обществото се явява завишен и несправедлив и налага намаляването му на посоченото основание на десет години лишаване от свобода“.

Апелативните магистрати също така считат, че 10-годишната присъда съответства и на хронично увреденото здравословно състояние на подсъдимия, за който по делото са представени доказателства, че страда от хроничен вирусен хепатит „С“ в средно тежка форма с преход към цироза на черния дроб, хепатомегалия, варикозно разширение на вените, срастване органите на коремната кухина, хроничен трахеобронхит и посттрахеостомична деформация на 5 –ти хрущялен пръстен на трахеята с дихателна недостатъчност от първа степен.

Решението подлежи на обжалване или протестиране пред ВКС в 15-дневен срок.