Световен ден в памет на жертвите на катастрофи е днес

Световен ден в памет на жертвите на катастрофи е днес

Всяка година третата неделя на месец ноември се отбелязва като Световен ден за възпоминание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Решението за това, от 26 октомври 2005 г., е на Генералната асамблея на Организацията на обединените нации. „Животът не е резервна част“ е мото на европейското послание при тазгодишното възпоменание по повод 17 ноември.

В православните храмове у нас ще бъдат отслужени заупокойни молитви за упокоение на душите на загиналите при пътни инциденти. В София панахидата ще бъде от 10.30 ч. в храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Ще присъстват министърът на вътрешните работи Младен Маринов, представители на политическото и професионалното ръководство на МВР, Главна дирекция „Национална полиция“, Българския червен кръст и Съюза на българските автомобилисти.

Всяка година по целия свят най-малко 1.3 милиона загиват и не по-малко от 50 милиона души са сериозно ранени в ПТП. Към това се добавя и увеличаващата се цифра от 4.2 милиона починали в следствие на замърсения въздух, причинен до голяма степен от транспорта.

Два пъти повече са жертвите от замърсяването, причинено от изгорелите газове и вредните частици, отделяни от спирачните системи и гумите на автомобилите, отколкото от катастрофите на пътя.