Светослав, обвинен в убийството на рейнджърката Десислава в Сопот, застава пред съда

43-годишният бивш рейнджър Светослав Каменов, обвинен за убийството на военнослужещата Десислава Стоянова, застава пред съда. Той е обвинен в тежкото престъпление, което стана на 29 ноември 2018 година край Сопот.

Днес ще се проведе разпоредителното заседание. Поради промените в Наказателния кодекс, Каменов няма да се ползва от правото на съкратено следствие. Дори да признае всички факти и обстоятелства около случая, процесът ще се гледа по общия ред. Ще бъдат разпитвани свидетелите и вещите лица, самият той ще даде подробни показания, пише Traffic News.

За първи път близките на жертвата ще застанат лице в лице със сочения за убиец – Каменов.

Как се стигна до убийството? Светослав Каменов и Десислава Стоянова се познавали от 2001 година. Те служили в българската армия – във военно поделение в Карлово. Поддържали колегиални отношения. По-късно Светослав отишъл да работи в друг град като военен инструктор. Няколко години по-късно той напуснал армията и през 2016 г. се върнал да живее в Сопот. През 2018 г. двамата се свързали в социалните мрежи и подновили контактите си. Те имали само приятелски отношения. Светослав помагал на Десислава във връзка със задочното й обучение в сержантски колеж.

В средата на ноември 2018 г. Десислава разказала на Светослав, че лекият й автомобил, марка „Фиат Брава“ бил повреден. Той предложил да му даде колата, за да я прегледа и ако има възможност да я ремонтира. Жената му предала автомобила си. След като отстранил повредите, обвиняемият тествал автомобила, но двигателя се повредили и колата не можела да се движи на собствен ход. Обвиняемият преценил, че колата е амортизирана и ремонта ще струва по-скъпо от нея. Затова решил да я предаде за старо желязо в пункт за вторични суровини и да запази парите за себе си. За намерението си не съобщил на собственичката.

На 22 ноември 2018 г. той откарал автомобила до пункт за старо желязо и за него получил 331 лева. На 29 ноември 2018 г., той се свързал с Десислава и заявил, че колата е ремонтирана и ще може да си я вземе. Тя отишла в едноетажна къща в землището на Сопот. Там обвиняемият й съобщил, че възникнала повреда в колата, която не можел да отстрани, поради което я предал в пункт за вторични суровини. Двамата се скарали по този повод, като по време на скандала Светослав нанесъл удар в областта на лицето на жената., започнал да я души с ръце и я притиснал в областта на гръдния кош. Жената изпаднала в безпомощно състояние.

За да прикрие следите, той поставил тялото й в раклата на ъгловия диван в стаята, където се намирали двамата, затворил седалката и завил с отвертка болтовете към нея, за да възпрепятства свободното отваряне. Според съдебномедицинската експертиза там е настъпила биологичната смърт на жената вследствие на задушаването й с ръце от обвиняемия и липсата на кислород в раклата. След това той напуснал къщата, като е бил задържан от органите на МВР на 8 декември 2018 г. При извършения оглед на местопроизшествие е посочил на полицейските служители мястото, където бил поставил тялото на Десислава.