Свидетел хвърли бомба по случая с починалото 3-годишно дете, над 2 часа престояло…

Детето престоя може би над два часа от момента, в който влезе за преглед, до момента, в който реално беше хоспитализирано. Това заяви в ефира на bTV свидетел на прегледа на 3-годишното дете, което преди дни почина в столична болница от пневмония. „Имаше спорове вътре в лекарския кабинет. Единият бе дали може да бъде хоспитализирано детето, защото нямало легло“, заяви Ясен Ничев.

„Разбрахме, че родителите са идвали по-рано сутринта, но били посъветвали да потърсят помощ другаде“, каза той.

„В този спешен кабинет обикновено се чака много и чисто административно нямат капацитет да обслужват всички пациенти. Аз бях там с моето дете и чакахме 3 часа и половина. Те преценяват кой случай е по-спешен от друг“, заяви Ничев.

„Имаше случай на дете с линейка, то бе по-спешно от всички и влезе първо“, сподели той. Той се върна на разказа си по случая с починалото 3-годишно дете: „Майката влетя с дете на ръце, но детето беше в критично състояние и беше видимо неадекватно. Влязоха за преглед вътре около час. 30 минути след това му правеха изследвания“, каза Явор Ничев.

„Вътре в лекарския кабинет освен д-р Георгиева имаше и още един лекар. Дочухме, че д-р Георгиева е била против да бъде приемано детето. Не знам дали по административни причини или не е смятала, че е толкова тежко състояние. Другата лекарка обаче направи всичко възможно детето да бъде хоспитализирано. Според нея то не беше добре“, призна Ничев.

Д-р Георгиева вчера обяви, че тя е причината детето да бъде хоспитализирано и после преместено в „Пирогов“, но думите й явно са в противоречие с тези на свидетеля. „Лекарите там иначе се държат много човешки и нормално. Честно казано нямам забележки към лекарите от педиатрията“, призна той.

Според него, ако детето и било прието сутринта, е нямало да се стигне до фатален край. Според него случаят с това дете е бил подценен. „Исках да ви разкажа всичко, защото според мен имаме нужда от промяна и нормално функционираща педиатрична болница, в която има спешен кабинет.

Ако случаят с 3-годишното дете беше в януари-февруари, диагнозата щеше да бъде грип. Това каза в пряко включване за „Сутрешния блок“ началникът на Първо детско отделение на СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ доц. Атанас Мангъров.

Специалистът заяви, че става дума за скоротечно протичане на една инфекция. „Трябва да се каже, че, ако този случай беше през януари-февруари с този ход на заболяването, диагнозата щеше да бъде грип, защото той протича по този начин. Тук необичайното е сезонът – още не е започнала епидемия“, посочи доц. Мангъров.

Аутопсията показва двустранна пневмония и трахеит. Другите случаи, при които се намира такава находка, са чума, антракс и грип, добави той. „Всяка година имаме случаи в Добрич, в Пазарджик, във Враца, в Стара Загора, които протичат по същия начин само че по друго време на годината. При тях дълго време се водят експертизи“, изтъкна специалистът.

„Детето е видяно предния ден от личния си лекар, който му назначава лечение като за белодробна бактериална инфекция. Не го насочва към болница, защото явно не е било в такова състояние. На другия ден родителите самостоятелно отиват в детската болница без направление. В тази болница се лекуват деца с различни заболявания и те е трябвало да чакат. Решили са, че не могат да чакат и са отишли в болница „Лозенец“.

Детето е прегледано, дали са му минимални допълнения към лечението, назначено предната вечер от личния лекар. Но също са решили, че детето не е било за хоспитализация. Защо? Защото детето най-вероятно не е било за хоспитализация“, предположи Мангъров.

След това родителите връщат детето в детската болница, където му правят снимка на белите дробове. „На тази снимка няма нищо съществено. Детето би могло да бъде изпратено за домашно лечение“, потвърди експертът. Само 4 ч. по-късно в състоянието на детето настъпва драматично влошаване и втората снимка, която се прави, показва много тежки изменения.