СДВР: 12 са били задържани при акцията нощес

СДВР: 12 са били задържани при акцията нощес

Протестите в последния месец са били акт на гражданско неподчинение, а заради редица сигнали полицията предприела развалянето на палатковите лагери в София и страната. Това обясниха на извънреден брифинг от СДВР.

„На база на анализа на СДВР бе взето решение да се предприемат действия по възстановяване на обществния ред и движението. В 04,30 часа пристъпихме към трите кръстовища в София и разпоредихме на присъстващите там да напуснат платната и да приберат всички предмети“, обясни директорът на „Охранителна полиция“ към столичната дирекция Тони Тодоров.

Направени са много записи от камерите на СДВР. Физическа сила е била използвана само срещу едно лице на Орлов мост, като под това се разбира хващане под мишници и извеждане от кръстовището.

12 са задържани – 8 – за неспазване на полицейски разпореждания и трима – за изясняване на самоличността им.

„След толкова дни протести в СДВР в последната седмица са постъпили стотици сигнали и жалби от граждани. Една от тях е с 422 подписа на недоволни от създалото се положение с блокирани кръстовища, като подчертават, че се ограничава свободното право на придвижване. Което можем да наречем и конституционно право. Такова е и правото на всеки човек да протестира. Това е уредено с подзаконови актове, чрез заявяване в съответната община, и по определен ред и начин“, обясни той. И бе категоричен: Повече няма да позволим палатки.