Сеизмолог посочи цял куп странности около земетресението вчера

Земетресението край Самоков е странно по няколко причини. Става на място, където е странно да става. Това е най-устойчивото място в България – едни от най-старите скали, които се разкриват. Това каза пред Нова телевизия сеизмологът проф. Бойко Рангелов във връзка със снощното земетресение край Самоков, което беше усетено в половин България.

„Другата странност е, че усещането за този трус в тези разстояния би трябвало да е малко по-силно. Оказва се, че е слабичко усещането“, добави той.

За сметка на това е усетено на много голяма площ. Което не е нормално за земетресение с такава сила и такава дълбочина.

„Другото странно е за тези звуци, които хората са чули. Обикновено се генерират при такива твърди скали и на неголяма дълбочина“, обясни експертът.

„Чува се тътен, който е ефект от това счупване, условно, на скалите“, допълни той.

Според проф. Рангелов, активизацията е още от началото на месеца: „Има няколко трусчета с магнитуд 2-2,5, разположени в една линия малко по на юг“.

Той смята, че вероятно можем да сме спокойни за бъдещи земетресения. Там сериозни разломи няма. Според него няма връзка със разлома в района на Крупник и Кресна, където е имало силни земетресения.

„Другото странно за това събитие е, че няма афтършоци. Нормалният процес е при земетресение с такъв магнитуд да има последващи по-слаби трусове“, посочи проф. Рангелов.

Той увери, че родните сеизмолози имат една от най-съвършените мрежи за следене на сеизмична активност.

„В момента разработваме една широка концепция за земетръсната безопасност на град София. оказва се, че София както и другите големи градове – Пловдив, Варна, Русе, се намират в доста лоши грунтови условия. Дори едни по-слаби трусове биха имали значителни ефекти върху построеното. Слаб трус би се усетил по-силно“, обясни той сеизмологът.

По думите му, сградите в София са строени да издържат на земетресение със сила до 9 степен по Рихтер.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share