Сейхан крие дрога за 10 млн. лева, жена му – пушка в болница

Сейхан крие дрога за 10 млн. лева, жена му – пушка в болница

В следствената килия остана за постоянно спряганият за организатор на 72-килограмова пратка с хероин Станимир Асенов – Сейхан. Специализираният наказателен съд в София наложи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража“, на 47-годишния хасковлия. А частното наказателно дело се разгледа по скайп заради мерките за борба с коронавирус.

Асенов е стар „абонат“ на ГДБОП и на службата за борба с наркотиците в Турция. Лежа 4 г. в тамошен затвор за трафик на дрога, докато в България го дириха по организирането на друга пратка. Дори успя да набърка и съпругата си в цялата ситуация, пише „Марица“.

Асенов бе заловен с наркотик за 10 милиона лева преди 2 седмици. Хванаха го в момент на демонтиране на тайници във въздушните бутилки под полуремаркето на български тир на паркинг до Хасково. Операцията под наблюдението на Специализираната наказателна прокуратура бе проведена в края на миналия месец в Хасково, Димитровград, Стара Загора и Бургас. Според разследващите организираната престъпна група разработила канал за трафик на хероин от Близкия изток за Западна Европа.

Наркотиците били товарени на камиони с монтирани тайници в конкретни държави в Близкия изток и пристигали в България през сухопътни граници или с кораби на наши пристанища. Впоследствие те няколко пъти били претоварвани на други превозни средства, преди да тръгнат към крайната дестинация – Западна Европа.

Задържаните 72 кг хероин пристигнали на пристанище Бургас на 26 март и били претоварвани на няколко камиона, за да се затрудни евентуално наблюдение от полицията. За пълното и всестранно разследване на дейността на групата е създадена координация за съвместни действия с партньорски служби на няколко държави.

През 2013-а Станимир бе замесен в организирането на пратка от 24.4 кг. хероин за Холандия. Тогава дрогата за 1 586 520 лв. бе открита на пункта Малко Търново в колата „Опел Зафира“ на хасковския треньор по бокс Людмил Димитров – Слюдата. В специално пригодени тайници – кухини под седалките, бяха намерени 50 вакуумирани пакета, обвити с индиго и тиксо.

В случая заради Сейхан го отнесе жена му – медицинската сестра от хирургията в Хасково Галя Асенова. Цивилни полицаи я арестуваха пред отделението непосредствено преди тя да поеме нощното си дежурство там.

„Тя беше пренесла иззетите впоследствие веществени доказателства в ръчен багаж. Там няма охрана, няма кой да заподозре какво е имало в чантата“, уточниха разследващи. Находката в шкафчето за лични вещи в стаята за почивка на персонала наистина беше впечатляваща – 7,62-милиметрова пушка със заглушител, 36 патрона и 50 мобилни телефона със СИМ карти на наши и чужди оператори“, припомниха запознати с разследването.

При арестите Асенов се укри в Турция и също бе обявен за издирване. Впоследствие стана ясно, че е арестуван в Истанбул, пак за наркотици, и осъден на 4 г. Междувременно Галя Асенова бе осъдена условно за притежаване на незаконно оръжие, а делото за хероина бе прехвърлено от Хасково в Бургас.

След завръщането на Сейхан от Турция той беше арестуван през 2018 г. по делото в Бургас. Пред съда там заяви, че не се признава за виновен, и настоя делото му да протече по общия ред, докато другият задържан – Людмил Димитров – Слюдата, бе готов да сключи споразумение с прокуратурата.

Чрез адвоката си Петър Димитров Станимир Асенов настоя да бъде освободен под парична гаранция, вместо наложения му към момента „домашен арест“.

Сейхан назова и допустимата сума, която е готов да депозира като парична гаранция – 5 хил. лв., които щял да осигури с тегленето на потребителски кредит.

„Това е безкрайно необичайно и не е сигурно дали някоя банка изобщо ще му отпусне сумата за подобно нещо. Досега съдебната, а и банкова практика не познава такъв казус. Имало е случаи да се плаща с ценни книжа, но не и с кредити“, коментираха юристи.

„Занимавам се с текстил, имам две помещения в Хасково и искам да продавам платове в тях. Ако измените мярката ми, ще присъствам на всички следващи заседания. Няма да бягам, все пак имам три деца“, обеща тогава пред съдебния състав Асенов.

Темида обаче не се съобрази твърде с тези доводи и определи гаранция от 12 000 лева.

Накрая окръжните и апелативните магистрати край морето оправдаха Сейхан, а прокуратурата протестира пред Върховния касационен съд. „Делото там не е тръгнало, ала хасковлията не изтрая и се натресе в нова наркоафера“, коментираха запознати с битието Станимир Асенов.

Съгражданинът му Людмил Димитров обаче получи 6 г. решетки за хванатата на ГКПП Малко Търново пратка, глобиха го 100 000 лв. и в момента лежи в затвора в Стара Загора.