Семейни банди лихвари дерат народа, мутри чупят ръце и крака на длъжници

Семейни банди лихвари дерат народа. Жертви на този престъпен бизнес стават най-бедните българи. Те са рекетирани с непосилни двойни и тройни лихви, а често и плашени с побой и запалване. Това разкриха от ГДБОП, пише в. „Телеграф“.

От дирекцията за борба за организирана престъпност заявиха още, че от януари до момента са разбили под надзора на спецпрокуратурата 6 от най-страховитите банди, които рекетирали и тормозели длъжници в цяла България.

„Обикновено най-голяма част от жертвите на лихварските банди са бедните хора, които са с лошо кредитно минало, не могат да им отпуснат пари от банка, отказват им дори бързи кредити срещу лична карта. Те сами намират лихварите чрез свои познати. Съгласяват се на всички условия, мислейки, че бързо ще върнат взетите пари“, обясняват антимафиоти.

По думите им най-взиманите суми варирали между 100-200 лв. до 1000 лв. Удряли ги обаче с лихви по 70% на месец. Ако длъжникът закъснявал, те можели да ударят двоен, дори троен размер.

Семейните бандити лихвари действали основно в махалите в цяла България. Те били изградени на роднински принцип. „Влизат синове, чичовци, тъстове, всички мъже от фамилията. Те плашат длъжниците. Преследват членове на семействата им, гаврят се с жени. Друга част от работата им е, че прибират дебитните и личните карти, докато не им се върнат парите“, разказват спецченгета.

Един от потърпевшите от въпросната група – младо момче, било следено всяка вечер, тъй като дължало 1000 лв. В един момент то се скрило при познати, но лихварите започнали да плашат семейството му. „Пращаха му послания през роднините, че ще го запалят, ще му изгорят къщата“, издадоха от спецобвинението.

Освен семейните банди, в лихварския бизнес мощно участвали, според ГДБОП, и бивши мутри от миналото, както и ексспортисти. Ставало въпрос за лица, които се смятали за величия в миналото в подземния свят. И докато семейните банди тормозели целите семейства на длъжниците, то ексмутрите и силоваците били по-брутални в побои и чупене на ръце и крака на жертвите.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share