Сензационен обрат с петимата полицаи по делото „Чората“

Пускат от затвора в Бобов дол полицаите обвинени в убийството на Чората. Това съобщава Pirinsko.com. По непотвърдена информация те е трябвало да напуснат зандана в 17 часа днес. До това се стига след взето решение за възобновяване на делото, заведено срещу тях. Петимата осъдени полицаи по делото „Чората“ влязоха в затвора преди Великден и се надяват да бъдат освободени преди Коледа.

От април Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски лежат в затвора в Бобов дол в очакване на решение на върховните магистрати дали да бъде възобновено делото за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Той почина при задържане по време на полицейска акция на 10 ноември 2005 г. в Благоевград. След 14-годишна съдебна сага, на 19 април ВКС излезе с окончателно решение, с което осъди петимата служители на реда на по 7 г. затвор.

Дни преди Великден те си събраха багажа и доброволно се явиха в затвора в Бобов дол. След това внесоха искане до ВКС за възобновяване на делото по т. нар. извънреден способ. Същото искане направи и главният прокурор Сотир Цацаров. Той настоя за връщане на делото за ново разглеждане от друг състав на касационния съд, като счита, че съдебният акт е постановен при съществени нарушения на закона и процесуалните правила, а наложените наказания са явно несправедливи.

На 14 юни бе заседанието на ВКС, но все още няма произнесено решение. „Половин година чакаме решение дали да се възобнови делото. Категорични сме, че сме осъдени без никакви доказателства и се надяваме на един честен съдебен процес, където да се вземат предвид всички съдебно-медицински експертизи, които показват, че нямаме никаква вина за смъртта на Ангел Димитров. Ужасно е да си в затвора невинен и да чакаш решение“, коментира преди дни Мирослав Писов.

„Искам цялото дело да бъде отворено, публично и достъпно, за да се разбере от обществото истината. Надявам се на обективно решение и не губя вяра в правосъдната ни система“, допълни Писов. Така, днес в навечерието на светлите празници петимата ще ги посрещнат заедно със семействата по домовете си.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share