Сестрата Ким Йо Чен ли ще смени брат си Ким в Пхенян?

Сестрата Ким Йо Чен ли ще смени брат си Ким в Пхенян?

Готви ли се Северна Корея за смяна на властта при положение, че слуховете за смъртта на младия лидер Ким Чен Ун се окажат верни? Този въпрос витае през последните часове, след като едни медии съобщиха, че Ким Чен Ун е мъртъв, а други, че е в кома след прекарана тежка сърдечна операция. Има и слухове, че е заразен с коронавирус, макар официален Пхенян да твърди, че в страната няма нито един болен от COVID-19.

Според дезертьора Ким Монг, който дълги години заема висша позиция в правителството на Северна Корея, държавата крие опустошителен брой заболели от коронавирус, за да не посрами Китай. По думите му, режимът там крие толкова болни и толкова починали, че обществото ще се шокира, ако научи истинската ситуация.

Според японски вестник в края на миналата година се е провело секретно пленарно заседание на Централния комитет на Трудовата партия на Северна Корея, което е завършило с решение, че при извънредна ситуация начело на страната вместо сегашният лидер Ким Чен Ун ще застане по-малката му сестра Ким Йо Чен. (Според някои името й се изписва Ким Е Чжон или Ким Йо Джонг, б.ред.)

Смята се, че Ким Йо Чен е на 31 години. Тя е първи заместник председател на ЦК на Трудовата партия на КНДР. В ученическите си години е учила с брат си Ким Чен Ун в Швейцария. Сега е доверено лице на брат си и се смята за втория по влиятелност човек в страната. Светът разбра за нея по време на погребението на баща й Ким Чен Ир през декември 2011 г. За първи път името ѝ е споменато, като държавен служител на 9 март 2014 г., когато съпровожда брат си на гласуване във Върховното народно събрание на КНДР.

На 9 февруари 2018 г. Ким Йо Чен присъства на церемонията по откриването на XXIII Зимни олимпийски игри в южнокорейския град Пьонгчанг. Това бе първият случай, когато член на управляващата династия Ким в Северна Корея посещава Южна Корея след Корейската война от началото на 50-те години.

На следващия ден след церемонията в качеството на спецпосланик на брат си, тя проведе среща и с южнокорейския президент Мун Дже-Ин. Сестрата съпровождаше брат си и на двете срещи на върха с американския президент Доналд Тръмп. Смята се, че преди време Ким Йо Чен е била телохранител на брат си.

В страната съществува негласно правило, че първи ръководител може да е само този, който е от династията Ким. Някои анализатори обаче са убедени, че затворена за света и тоталитарна страна като Северна Корея още не е готова за жена-ръководител, затова и сестрата на сегашния президент дори да поеме функциите му, няма да се задържи дълго, смятат анализатори. Според тях тя ще остане като водач в рамките на някакъв преходен период, докато не се избере отново мъж, който най-вероятно ще е по-големият брат на Ким Чен Ун — Ким Чен Чхол. Той е средният син на Ким Чен Ир, на 38 години е, също е завършил в Швейцария и беше претендент за поста, но впоследствие го отстъпи на брат си.

Синът на бивш севернокорейски премиер, избягал от режима преди почти 25 години, разказа наскоро: „Ким Йо Чен е единственият член на семейството, който е толкова близък до лидера. Няма да е пресилено да кажем, че той управлява страната от А до Я чрез нея. Затова толкова севернокорейски политици знаят, че тя има същия статут като лидера.”

Той допълва, че всеки, който иска да се срещне с Ким Чен Ун, трябва първо да мине през сестра му, която е член на Политбюро. Ким Йо Чен отговаря за публичните прояви на брат си и често е до него.

Първи ръководител на създадената през 1948 г. СНДР е Ким Ир Сен, управлявал в продължение на 46 години – от 1948 до 1994 г. Той е известен като „Великия вожд“. След смъртта си е обявен за „вечен президент“. Неговата рождена дата – 15 април се чества в КНДР като Деня на Слънцето и е официален празник в страната.

Той бе наследен от сина си Ким Чен Ир, наречен „Любимия ръководител“. Ким Чен Ир умира през декември 2011 г. от инфаркт и на свой ред е наследен от сина си и внук на Ким Ир Сен – Ким Чен Ун.