Сетиха се да разследват смъртта на абитуриента с COVID-19

Сетиха се да разследват смъртта на абитуриента с COVID-19

Започва проверка за смъртта на 19-годишния абитуриент с коронавирус във великотърновската болница. Тя е разпоредена след писмена жалба от бащата на момчето адвокат Иван Денев от 10 август.

Разследването няма да се наблюдава от великотърновски прокурори, защото всички са си направили отводи. Причината – заместник апелативният прокурор Емил Денев е чичо на бащата, а съпругата на обвинителя е главна медицинска сестра в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Главният прокурор Иван Гешев е определил прокуратура в София да води разследването. Към момента е образувана предварителна полицейска проверка. Иззети са писмени сведения от болницата – графици за дежурства, епикризи и др. Предварителната проверка е образувана по чл. 123 ал. 1 от НК за немарливост при изпълнение на служебните задължения при престоя на момчето в болницата. Христо Денев изгуби битката с коронавируса на 31 юли.

Младежът издъхна в реанимация след 18 дни лечение, включително и чрез преливане на кръвна плазма. След трагедията почерненият баща Иван Денев публично изказа съмнения в действията на медиците, обвини ги в нечовешко отношение и нередности при лечението. За изясняване на всички факти по случая директорът на МОБАЛ д-р Стефан Филев поиска проверка от „Медицински надзор“.