Син на известен наш журналист летял със самолета, който се разби в Казахстан

Известният журналист и фотограф Георги Папакочев сподели във Фейсбук, че неговият син е летял неотдавна със самолета, който се разби край Алмати, пише „Телеграф”.

„Каква трагедия. Летях на същия полет и съм почти сигурен, че това е същият самолет отпреди два месеца, и всичко това ме кара да размишлявам сериозно”, цитира той думите на сила си Петър Папакочев.

Припомняме, че 12 души загинаха и 49 пострадаха при самолетна катастрофа край казахстанския град Алмати. Президентът на страната Касъм-Жомарт Токаев обяви днес за ден на национален траур заради трагедията.

Фаталният инцидент стана вчера сутринта при излитането на самолета „Фокер 100” на казахстанската авиокомпания „Бек еър”, който изпълнява полет от Алмати към столицата Нур-Саултан. На борда му е имало 93-ма пътници и 5-членен екипаж.

Машината рязко загубила височина, пробила бетонна ограда и рухнала върху двуетажна жилищна сграда близо до международното летище, което се намира на около 20 км. от града. За щастие сградата е била празна в момента на инцидента.

Причината за катастрофата не е ясна, но властите разглеждат два възможни сценария – пилотска грешка или техническа повреда. „На два пъти самолетът е докоснал с опашката си пистата за излитане в интервал от 300-400 метра. Това се дължи или на пилотска грешка, или на технически причини”, разкри на пресконференция вицепремиерът Роман Скляр.

Той допълни, че след съприкосновение с питата самолетът е завил надясно. По това време колесникът вече е бил прибран и машината се опитвала да излети. При сблъсъка с жилищната сгради самолетът се е разцепил на две.

След инцидента казахстанските власти съобщиха, че спират полетите на машините холандско производство „Фокер 100”, както и работата на авиокомпанията „Бек еър”.

Първият полет на самолета от този модел е бил извършен на 30 ноември 1986 година. Общо са били произведени 283 такива машини.

„Фокер 100” се използва от много големи компании като „Луфтханза”, „Алиталия”, Ка Ел Ем, „Суис” и други. Производителят на тези самолети обаче банкрутира още през 1996 г.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share