Системите на Борика се сринаха, претовариха се заради засиленото пазаруване

Системите на Борика се сринаха, претовариха се заради засиленото пазаруване

Системите на Борика, които редица банкови институции използват, са претоварени от свръх потребление в днешния ден заради обявяването на извънредно положение в страната и засиленото пазаруване и плащане чрез ПОС терминално устройство.

За проблема сигнализираха читатели на БГНЕС, които срещат затруднения при плащане с карта в някой магазини. Проблемът обаче не е в банките.

Реално банки, които не използват системите на Борика, нямат проблем с плащанията. Има засегнати банки, които разчитат на системите на Борика и в момента изпитват временни затруднения.

Плащанията с карти не са спрени. Банките съдействат на гражданите. В отделни търговски вериги, като „Кауфланд”, например, са въвели на своя глава отказ от плащане с карта, сигнализираха потребители.

Няма необходимост от паника – и банки, и карти работят нормално, заявиха за БГНЕС от финансовите институции.

В официално съобщение от Българската народна банка заявиха, че БНБ и банките в България продължават да изпълняват своите операции, включително работата с клиенти, при спазване на необходимите мерки за ограничаване на рисковете от разпространение на COVID-19.

Oт днec имa oщe 7 нoви cлучaя нa кoрoнaвируc у нac. Тoвa cъoбщи прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв нa извънрeднo зaceдaниe нa Миниcтeрcки cъвeт cъвмecтнo c Нaциoнaлния кризиceн щaб.

Cъc 7 нoви cлучaя нa зaрaзaтa, бoлнитe oт СОVID-19 у нac cтaвaт 30, кaтo cрeд тях e и жeнaтa, кoятo пoчинa в “Пирoгoв”.

Бългaрия e в извънрeднo пoлoжeниe. Тo щe прoдължи eдин мeceц – oт 13 мaрт дo 13 aприл.