Слави Ангелов: Масонски организации помагали на мафиота Матео Денаро

Слави Ангелов: Масонски организации помагали на мафиота Матео Денаро

В началото на седмицата в Сицилия арестуваха най-издирвания бос на мафията Матео Месина Денаро, който се укриваше от правосъдието в продължение на 30 години. Твърди се, че Денаро е ръководител на могъщата сицилианска мафия „Коза Ностра“ и последният неин „истински бос“.

Би Би Си съобщи, че Месина Денаро е бил задържан в частна клиника, където се лекува от рак. Повече от 100 представители на местните власти са участвали в ареста му. Видеоклип от социалните мрежи показва, че хората по улицата се спират и ръкопляскат на униформените докато отвеждат Денаро към неназована локация.

„Това е голяма победа за държавата“, заяви премиерът на Италия Джорджа Мелони.

Още преди 30 години Денаро има 2 доживотни присъди.

Мафиотският бос се хвалел, че жертвите му „могат да напълнят цяло гробище“. Месина Денаро е последният мафиотски бос от „първия ешалон“, който все още се издирваше. Според списание „Форбс“ задържаният е бил сред десетте най-издирвани престъпници в света.

„30 години е минималният срок, в който се издирва един бос на „Коза Ностра“. Последните трима босове на групировката са задържани, след като са били издирвани по 30 години. Бернардо Провенцано е издирван 43 години. Едно от правилага на групировката е „Живей тихо, пази богатството си“. Това са организации, които са имплантирани дълбоко в обществото в Сицилия. При случая с Денаро помощ в укриването му оказват масонски организации. Оказва се, че в този район те са най-много на глава на населението в цяла Италия“, разказа пред Би Ти Ви разследващият журналист Слави Ангелов.

„Част от бизнеса на Денаро е бил свързан с тези организации, имали са взаимни финансови интереси. Това са други хора, които са го пазели. Има доста общи неща при издирването на трите най-големи боса за последните години на „Коза Ностра“ – Тото Рина, Бернардо Провенцано и Месина Денаро. Търсени са най-малко по 30 години и всички те, както и Пабло Ескобар, са хванати в моменти на лична слабост“, коментира още той.

„През последните години „Коза Ностра“ губи тази мощ, която имаше по-рано. Тя воюва много силно с държавата, в началото на 90-те години буквално обявява война на Италия. След убийствата, които извършват, може да се каже, че страната се събужда. „Коза Ностра“ организира бомбени атентати в различни градове, през които загиват невинни души. През последните години обаче губят позициите си“, посочи разследващият журналист.

„Те имат чудовищни проявления във времето. Такова е убийството на 13-годишния Джузепе Диматео. Неговият баща участва в нападения срещу магистрати, но след това е готов да свидетелства срещу мафията. Тогава отвличат детето и го държат в плен 800 дни, бият го, изтезават го като послание към баща му. Убиват го по-много жесток начин – удушават го и го разтварят в киселина. За да няма доказателства срещу тях и близките да не могат да погребат тялото му“, каза още той.

„Хората в „Коза Ностра“ идват от много бедни райони и могат да се сравняват само с мексиканските картели“, посочи журналистът.