След като се признаха за виновни: Аверите на Бобокови с условни присъди за боклуците

След като се признаха за виновни: Аверите на Бобокови с условни присъди за боклуците

Състав на спецсъда одобри споразуменията с прокуратурата на трима от обвиняемите по делото за вноса на опасни отпадъци, след като те се признаха за виновни.

Бившият шеф на РИОСВ в Плевен Габриел Савов получава 1,5 г. затвор с 3 г. изпитателен срок. Бившият управител на „Монбат“ със собственици братята Атанас и Пламен Бобокови Васил Богданов – 1 г. условно с 3 г. изпитателен срок. Управителят на една от фирмите, които са съхранявали опасните отпадъци, Айгюн Еминов – 2 г. условно с 3 г. изпитатален срок.

Тримата ще платят общо 24 278.54 лв. разноски по делото.

Съдът отмени действащите към настоящия момент мерки за неотклонения „Подписка“ на тримата, както и забраните им да напускат пределите на страната.

В края на май 2020 г. прокуратурата повдигна обвинения на действащия в онзи момент зам.-министър на околната среда Красимир Живков, братя Бобокови и другите трима. Те са разследвани за участие в организирана престъпна група, занимавала се с нелегален внос и преработка на опасни отпадъци.

Според разследването Бобокови са се възползвали от познанството си с Живков и са приемали за преработка опасни отпадъци. Красимир Живков пък е оказвал влияние върху свои подчинени да разрешават вноса на отпадъци от Италия на фирми, които не са имали разрешително за преработка на такива отпадъци, както и не са имали разрешителни за внос на отпадъците, а са разполагали само с площадки за съхранение. Живков е принуждавал и фирми, които са генерирали опасни отпадъци, да ги предават на завод за акумулатори в Монтана.