След меле със загинал на Скобелева майка: Присъди за виновниците, единият в затвора

След меле със загинал на Скобелева майка: Присъди за виновниците, единият в затвора

Двамата шофьори, причинили меле със смъртен случай на Скобелева майка преди година, получиха своите присъди. Венцислав Иванов и Атанас Кадиев се изправиха за втори път пред съда. Първото разпоредително заседание преди месец бе отложено, но днес процесът бе стартиран. Двамата пловдивчани напълно признаха фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и пожелаха делото да се гледа по съкратения ред.

Припомняме, че катастрофата стана в района на Скобелева майка на 7 август. На кръстовище между булевард „Цариградско шосе“ и улица „Удроу Уилсън“ лек автомобил „Хюндай“ предприел ляв завой и отнел предимството на лек автомобил „Ауди“. В резултат на удара в болница са откарани 65-годишният водач на първата кола – Атанас Кадирв и 64-годишен пътник, както и пътувалите във втория автомобил 18-годишно момче и мъже на 24 и 29 години.

Отрицателни са тестовете за употреба на алкохол и наркотични вещества на 28-годишния шофьор на „Ауди“-то – Венцислав Иванов. На 65-годишния Кадиев е взета кръвна проба за химически анализ, пише Traffic News.

12 дни по-късно един от пострадалите – Петко Куртев издъхва. На двамата водачи – Венцислав Иванов и Атанас Кадиев са повдигнати обвинения за причиняване на смърт при условията на независимо съпричиняване. Водачът на аудто е карал с над 80 километра в час по време на удара.

По време на заседанието днес пред магистратите Венци и Атанас се признаха за виновни. В защита на сина си, пред съда застана бащата на Иванов – Гочо.

„Венцислав не пие, не се дрогира. Има две деца – на 6 и на 3 години. Работи и издържа семейство. Много беше зле след катастрофата, преживяваше случилото се”, каза в защита на сина си Гочо Иванов. 28-годишният пловдивчанин действително не е осъждан и няма криминални регистрации. Той не е бил санкциониран по Закона за движение по пътищата, но причина за това може би е фактът, че само два месеца преди инцидента с фатален край, Венци се е сдобил с шофьорска книжка. Освен това при катастрофата е управлявал аудито си с превишена скорост – 87 км./час.

Атанас Кадиев пък се оказа с две осъждания и множество нарушения зад волана. 68-годишният е лежал в затвора за контрабанта, което е последното му осъждане. Именно заради грешките си в миналото, прокуратурата поска затвор за Кадиев.

Прокурор Георги Гешев настоя за максимално наказание за Атанас, което да се редуцира с 1/3 заради самопризнанията му, но да бъде изтърпяно ефективно и при строг режим. В пледоарията си, държавното обвинение посочи, че е налице превес на отекчаващите обстоятелства, което мотивира искането за по-тежко наказание.

Що се касае за Венцислав, прокурор Гешев поиска условна присъда в рамките на 3 години, с максимален изпитателен срок. Макар, Венци да не е съумял да реагира в ситуацията, да е управлявал с превишена скорост и да е съпричинил смърт на пътя, той е с добри характеристични данни, неосъждан и баща на две деца.

За по-леки присъди настояха защитниците на двамата шофьори.

Адвокат Илиев, който представлява Атанас Кадиев, подчерта, че клиентът му не е нарушил една от разпоредбите на ЗДВП, а именно липса на преценка преди маневра „ляв завой”.

„Кадиев е спрял на червен светофар. При зелен такъв, той потеглил и е заходил наляво. Той не е видял идващото ауди на Иванов. Колата на последния е пътувала от кръговото на Скобелева майка в посока кръстовището с улица „Удроу Уилсън“. Поради факта, че пътя е под нивото на пътя, както и високата скорост на аудито, клиентът ми не е знаел и не е видял, че може да настъпи удар. От експертизата става ясно, че няма спирачен път, както и опит да се избегне удар. Освен това, Атанас е бил в съзнание при идване на линейката. На лекарите е казал, че пътникът до него – Петко Куртев е с предимство, защото се е прибирал от диализа. Това е жест на съпричастност и опит за помощ. Кадиев вече е наказан. Той е лежал 4 месеца в болница, претърпял е манипулации. И емоционално и физически вече е увреден”, каза адвокат Илиев, като поиска минимално наказание за клиента си.

„Изтърпях много. Съжалявам. Моля за снизхождение”, бяха последните думи на Атанас.

За минимално наказание помоли и защитата на Иванов – адвокат Деница Чингарова. Тя настоя за условна присъда, като се мотиви с многобройните смекчаващи обстоятелствата по делото.

„Аз съм християнин и това е голям грях, който извърших. Ще го преживявам всеки ден. Съжалявам”, пък каза Венци в залата.

В крайна сметка последната дума бе на съда. Магистратите признаха за виновни и двамата шофьори. Атанас Кадиев получи 2 години и 4 месеца затвор, при първоначален общ режим. Книжката му също е отнета за срок от 5 години. Условна присъда пък получи Иванов. Той е осъден на 2 години и 4 месеца, отложени с 3 години изпитателен срок. Освен това в изпитателния срок, Венци ще посещава пробационната служба за превъзпитателни срещи.