След отрязани пръсти! Пратиха в психиатрията адаш на Слави Бинев

След отрязани пръсти! Пратиха в психиатрията адаш на Слави Бинев

На 4-месечно задължително стационарно лечение да отиде 65-годишният Слави Бинев в Държавна психиатрична болница „Д-р Георги Кисьов“ в Раднево. Това реши на 13. т. м. Районен съд-Димитровград. Искането бе внесено от прокуратурата, след като съседи на Бинев в квартал „Черноконева“ многократно са подавали жалби, че той ги тормозел и заплашвал с физическа саморазправа, предава в. „Марица“.

След решението на магистратите в родния му град, 65-годишният мъж, който е братовчед и адаш на бившия евродепутат Слави Бинев, е обжалвал първоинстанционното решение пред Окръжен съд-Хасково. Очаква се заседанието по казуса да бъде насрочено другата седмица.

Бинев е вкарван и преди принудително в подобни клиники. Диагнозата му е биполярно афективно разстройство. „То се характеризира с повтарящи се епизоди, при които настроението и равнището на активност на болния са съществено нарушени. В конкретния случай тези нарушения се изразяват в повишаване на настроението и увеличена енергия и активност, наречени мания или хипомания“, коментираха специалисти.

В началото на януари т.г. полицаи конфискуваха от къщата на Слави Бинев в квартал „Черноконево“ автомат „Калашников“ и 400 патрона. Тогава димитровградчанинът беше задържан за 24 часа, след като се противопоставил на полицейско разпореждане. Служителите на реда отишли да извършат проверка у Бинев, след като негови съкварталци се оплакали в районното, че той ги тормозел и заплашвал.

За денонощие 65-годишният черноконевец беше откаран в хасковския арест, защото димитровградският бе в ремонт. След изтичането на 24-часовото задържане Бинев беше откаран и настанен за прегледи и експертизи в психиатрията в квартал „Болярово“. След двумесечен престой там той излезе ведър и усмихнат с уговорката да се явява на 20 дни при психиатър за инжекция.

Преди 12 години – на 5 януари 2010-а, Слави Бинев пак беше задържан. Това стана, след като в „Черноконево“ се бяха вдигнали на протест срещу тормоза от него. Поводът беше, че отвлякъл 41-годишен мъж,

на когото отрязал кутретата на краката.

На улицата излязоха и други недоволни от поведението на съкварталеца си, в района бяха пратени и патрулки, но до ексцесии не се стигна. Хората тогава твърдяха, че живеят в истински филм на ужасите и са подложени на всекидневен психически и физически тормоз от Бинев. Оплакваха се, че са подали многобройни жалби в полицията, че са сигнализирали и до прокуратурата.

Че са подложени на системен психически тормоз от него се жалваха и семействата на Таня и Иван Грудев, и на Павел Иванов. Иванов бил извикан от Слави Бинев, за да постави с крана си огромен камък насред гората. Камъкът Бинев нарекъл като романтичен жест – паметник приживе за съпругата му.

Грудеви пък изгубили сграда, която имали, защото Бинев я присвоил, разказа тогава Таня. Той казал, че ще си получат вещите, които били вътре, ако му дадат 1800 лева.

Сред недоволните беше и най-тежко пострадалият – 41-годишният тогава Иван Василев-Таслака. Пред пристигналите в района репортери той твърдеше, че на 21 декември 2009 г. бил отвлечен от Слави Бинев. „Вкара ме насила в колата си. Откара ме в горичка.

Върза ме за ствола на дърво и ми отряза кутретата на двата крака“, заяви обинтованият мъж, който показваше стъпалата си, седнал в микробус. Първоначално Иван не казвал на разследващите кой го е отвлякъл.

10 дни по-късно обаче се престрашил да обвини съкварталеца си.

Впоследствие разследващи уточниха, че кутретата на Таслака са трошени с клещи

Образуваната по сигнала преписка първо бе изпратена в Окръжна прокуратура-Хасково. Най-накрая Бинев бе привикан по случая в Районния съд в Димитровград. На влизане в палатата той измъкна секира от чантата си и я предаде на охраната. Тогава Темида също го прати в боляровската психиатрия за 3-месечно амбулаторно лечение.

Разпали разправия и с естонски бизнесмен

След като Слави Бинев беше изписан от Психото по случая с Таслака, димитровградчанинът се забърка в нов скандал с естонските бизнесмени Александър и Олег Гаврук и българските им съдружници.

Те подадоха жалба в районното управление на Димитровград, в която твърдяха, че били измамени от Бинев при търговия с череши. Когато си потърсили правата, той почнал да им праща заплашителни имейли и есемеси „Слави ми звъни от различни номера, отправя ми заплахи за физическа саморазправа и казва, че минава в нелегалност“, разказа тогава и съдружникът на естонците Красимир Стефанов.

По онова време Бинев се занимаваше и с търговия с дърва. Сега основният му бизнес е обработка на запуснати земеделски земи.