След разследване на Тина Ивайлова: Лекар със сигнал за пари за болни деца

След разследване на Тина Ивайлова: Лекар със сигнал за пари за болни деца

Мениджърът на МБАЛ „Медлайн Клиник“ доц. д-р Невен Енчев Голденбург сезира Районна прокуратура в Пловдив за неправомерни действия от страна на фондация „Социално братство и милосърдие“.

Сигналът е подаден след излъченото по Нова телевизия, Glas.bg и Trafficnews.bg разследване „Къде отиват парите за болни деца?“ на журналистката Тина Ивайлова във връзка с множество сигнали срещу лицето Ангелин Кулински, управител на фондацията. От репортажа стана ясно, че той е организирал редица „дарителски“ кампании в различни градове на страната, като заблуждава дарителите, че събира пари за лечение предимно на тежко болни деца, които да бъдат обгрижени в МБАЛ „Медлайн Клиник“.

В навечерието на Великден, когато традиционно в страната ни се прави благотворителност за нуждаещи се, ви разказахме как хиляди левове от дарения за болни деца не достигат до тях. Става въпрос за фондация, която съществува повече от 20 години.

Хората, които работят там, начело с председателя й, живеят на гърба на нещастието на социално слаби семейства и техните деца. Събират средства от цялата страна. А версията, която от години е една и съща е – парите отиват за скъпоструващи операции и рехабилитация в известна пловдивска болница.

От лечебното заведение категорично отричат това да е така и са готови на съдебна битка, с цел прекратяване на тази порочна практика.

„От изявления на пряко засегнати лица – родители на болни деца и дарители, в репортажа се разбира, че Ангелин Кулински не дава отчет за събраните средства, нито документално оправдава разходването пред тези, заради които твърди публично, че набира дарения. А при всички цитирани случаи събраните средства не отиват по предназначение. Свидетелствата пред камерата са крайно смущаващи и съдържат данни за злоупотреби от различен характер, категорични са юридическите експерти на болницата, управлявана от Енчев.

В предаването е показана и схемата за набиране на сумите: лицето организира сътрудници, които „командирова“ в различни точки на България, предимно според провеждането на пазарен ден за населеното място. Те пряко и непосредствено събират дарения от хората на улицата, както и от различни фирми.

„В кампаниите си за набиране на дарения фондация „Социално братство и милосърдие“ използва името на МБАЛ „Медлайн Клиник“, без каквато и да било оторизация и без, по какъвто и да е начин, средства да постъпват при нас за лечение на някое от болните деца. По недопустим начин името на реномирано лечебно заведение и на уважавани доктори биват дискредитирани пред неустановен брой родители на болни деца и пред обществото, на база публикациите в средствата за масово осведомяване. Несъмнено подведените родители също споделят с неограничен кръг лица за разочарованието си от дарителската кампания, която в техните съзнания е в колаборация с МБАЛ „Медлайн Клиник“, а в частност и с моето и на брат ми имена, които са известни в цяла България и в редица други държави“, се казва в сигнала до Прокуратурата.

Доц. Голденбург напомня също, че по негов сигнал Ангелин Кулински преди няколко години е бил обект на проверка от Районна прокуратура в Пловдив за злоупотреба с доверието и надеждите на хората. И тогава управителят на „Социално братство и милосърдие“ е използвал името на авторитетния мениджър, за да придаде тежест на дарителската си кампания, както е използвал и името на представляваното от него лечебно заведение МБАЛ „Медлайн Клиник“ ООД.

В жалбата до Прокуратурата се настоява неправомерните действия на подобни „благотворителни“ дружества да бъдат наказани с цялата строгост на закона, за да се осъществи превенция пред цялото общество. Още повече, че в репортажа Кулински заявява, че три пъти е проверяван от Икономическа полиция, но „всичко му било изрядно“. Такова твърдение или не отговаря на истината, или буди основателна тревога, че подобни престъпни схеми за сметка на болни хора и реномирани личности и институции може да бъдат оставени без последствия, смята доц. Голденбург. Не е допустимо да се използва човешката мъка и изградено с много труд добро име на лекари и лечебни заведения за подобни нечисти и престъпни цели, като собствено имотно благополучие на лицата, управляващи фондацията, категоричен е мениджърът.