След 24 години: Никой не знае жив ли е Съвестин, от полицаи ли е отвлечен?

След 24 години: Никой не знае жив ли е Съвестин, от полицаи ли е отвлечен?

24 години след отвличането на Съвестин, никой не знае дали момчето от емблематичния за цяла България случай е още живо. Млад мъж, приличащ на него, беше засечен във френското метро, но страната ни по категоричен начин отказа да разследва случая.

Бащата на детето Тодор Деянов твърди, че ченгета са отвлекли хлапето му. Съвестин изчезна на 6 май 1997 г. в софийския квартал „Люлин“. И до днес бащата е сигурен, че момчето е било отвлечено и продадено в друга държава.

Издирвателните действия първо се насочват към иранец и родна проститутка, живеещи на семейни начала. Жената имала дете, което си играело със Съвестин. С днешна дата не се знае къде са тези хора. За иранеца се пуска слух, че е мъртъв, според други сведения е в чужбина.

Преди години бащата на Съвестин дори посочи, че в похищението на детето участие са взели полицаи сержанти от Троян и от Плевен, на които дори се знаели имената.

Според него момче като Съвестин струвало 200 000 евро, а осиновителите му най-вероятно били богаташи, които или не могат да имат дете, или просто са решили, че искат то да изглежда точно по този начин.

Тодор е сигурен, че Съвестин е изведен от страната ни с подменена самоличност, като името му най-вероятно е сменено още в България.

Бащата смята, че точно неговият син е похитен, защото той бил най-удобен, тъй като гледал сам детето си, бил обикновен човек без правно образование и никой нямало да му обърне внимание.

Според Тодор каналите, които се занимават с отвличането и продаването на деца, се състояли от пет-шест похитители, като групата им била разделена на йерархични нива.

Неразрешеният случай на отвличане и убийство на едно 9-годишно момиче в САЩ през 1996 г. стана причина за откриването на хиляди безследно изчезнали деца по целия свят. Историята на малката Амбър Хагерман вече е част от всички „студени досиета“, тъй като нейният похитител така и не бе заловен. Битката на родителите Дона и Чарли Хагерман с безсилието на властите пред разкриването на заплетения случай все пак даде сили и мотивация на хиляди хора, чиито деца са станали жертви на подобен тип престъпления.

Почернените майка и баща намериха начин да помогнат на други в тяхното положение, давайки идеята за създаване на специална система, която да оповестява за отвличането на деца, и такава, чрез която да се разпространяват информационни бюлетини за хора, подозирани в похищения.

Благодарение на усилията им през 2002 г. бе създадена системата, наречена „AMBER Alert“. 16 години по-късно най-накрая тя е въведена и в България. Ако тя бе стартирала по-рано, имаше реален шанс много от изчезналите деца у нас да бъдат спасени.

Страната ни обаче нехае, а според запознати системите за отвличане са същите, каквито били и преди 24 години.

Периодично в България изчезват непълнолетни деца (по-често момичета) и никой не знае какво се случва с тях. Сега близките на тези изчезнали деца се питат, дали Бойко Рашков освен да бори избирателните нарушения, ще се заеме да разследва и трафика на хора.

One thought on “След 24 години: Никой не знае жив ли е Съвестин, от полицаи ли е отвлечен?

  1. Здравейте,
    Едентичен случай в момента има,като бащата се Бори цяла година за доказване на бащинството си и вземането на дъщеря си,но Всички инстанции Мълчат,на детето е сменено името и данните и го няма???Безсилието обаче не обезкуражава Бащата и той продължава битката за Своята дъщеря!!!!

Comments are closed.