Случаят „Маделин“: Искаме най-сетне да намерим покой…

Тя изчезна преди повече от 13 години. Тогава отвличането на 3-годишната Мадлин в Португалия предизвика вълна от съпричастие по цял свят. Днес, след продължителни разследвания, подозрението пада върху 43-годишен германец. Предполага се, че мъжът е убил детето. За пробива в разследването kriminalno.com информира вчера.

Прокуратурата в германския град Брауншвайг потвърди пред „Дойче Веле“, че вече води разследване срещу заподозрения, който многократно е изтърпявал присъди за сексуални посегателства, включително срещу деца. Германската полиция съобщава, че в момента въпросният човек излежава дълга присъда по друго обвинение. Прокуратурата съобщава още, че заподозреният вероятно е извършвал грабежи и се е занимавал с търговия на наркотици. Разследването срещу него е по подозрение в убийство. Той е на 43 години.

Един кошмарен ден

Британското момиченце изчезна на 3 март 2007 г. в португалския курорт Прая да Луш. Въпросната вечер родителите на Мадлин вечеряли в ресторант наблизо, а когато се прибрали в апартамента, от момиченцето нямало и следа. В самото начало на разследването португалските власти предполагаха, че става дума за отвличане, а в един момент под подозрение попаднаха и родителите на Мадлин. Те бяха задържани и разпитвани.

Оказва се, че между 1995 и 2007 г. заподозреният германец често прекарвал дълги периоди в португалската област Алгарве, включително и в една къща близо до Прая да Луш. Според германската полиция, в тези периоди той се хващал на работа ту тук, ту там – обикновено в сферата на гастрономията.

Новият заподозрян

По сведения на Скотланд Ярд, извършителят бил висок около 180 сантиметра, с къса, руса коса. По време на разследването британската полиция се съсредоточи върху две превозни средства и два телефонни номера. Предполага се, че мъжът е живеел временно в каравана с португалска регистрация и е притежавал автомобил „Ягуар“ с германски номер, който бил прехвърлен на друг човек в деня, когато изчезва Мадлин. Установени са и два португалски телефонни номера, които са били в комуникация помежду си. Скотланд Ярд смята, че човекът, разговарял с предполагаемия извършител в онези дни, е много важен свидетел по делото.

Сегашният пробив в разследването е плод на дългогодишно сътрудничество между британската, германската и португалската полиция, съобщи Марк Кронуел от Скотланд Ярд. Заподозреният германец е попаднал в полезрението на полицейските служби още преди три години, макар че и до момента британските власти разглеждат случая като неразкрито изчезване.

„Искаме най-сетне да узнаем истината“

През всичките тези 13 години родителите на Мадлин непрекъснато отправяха емоционални призиви за помощ към обществеността. „Не искаме нищо друго, освен да я намерим и да извадим истината на бял свят, за да бъдат наказани виновните“, заявяват и сега родителите, цитирани в съобщението на Скотланд Ярд. „Никога няма да се откажем да намерим Мадлин жива. Но каквото и да се окаже в крайна сметка, ние искаме да узнаем истината, за да намерим най-сетне покой.“

В интервю за Би Би Си преди време майката на Мадлин сподели, че все още купуват подаръци на дъщеря си за Коледа и за рождения ѝ ден.