Смеещ се английски наркоман, убил с голи ръце български баща, получи смешна присъда

Смеещ се убиец каза, че „не дава и пукната пара“ дали невинният баща, когото атакувал докато се прибирал вкъщи след като гледала финала на Шампионската лига, ще умре или не. Шокиращият разпит на 32-годишния Джеймс Гелинг беше представен на съда от детективи преди прочитане на присъдата му в Ливърпулския кралски съд днес.

Гелинг, от Саупорт, бил част от „банда от около седем“, която нападна бащата на две деца Венцислав Маргинов, на 51 години, след като гледал в бар победата на Ливърпул. Българският фен на LFC бил със счупен череп от жестоката атака и трябвало да бъде поставен на машина за поддържане на живота при контузии, съобщава Liverpool Echo.

Умира на 4 юни. Съдът чу как серийният престъпник Гелинг казва в разпит в полицията: „Не ми дреме дали той ще умре или живее, той е контузен за постоянно, вече е зелка. Аз не давам…“.

Гелинг получи шест години затвор. Съдия Андрю Менари нарече нападението „възмутителен инцидент на улично насилие“ и нарече Гелинг „страхлив“. Г-н Маргинов и двете му момчета също гледали мача във Виктория Парк, преди пътищата им да се пресекат с Гелинг извън хотел „Скарисбрик“, около 22.45 ч.

Гелинг, който признава, че е приемал кокаин през нощта, твърдеше, че някои „чуждестранни момчета са започнали да спорят“ с приятелите му и той се е намесил, за да спре разправията. Прокуратурата заяви, че това е „просто лъжа“. Защитникът Пол Бекер заяви, че няма данни за расов мотив при нападението.

Синът на г-н Маргинов бил ударен по време на срещата от член на групата на Гелинг, но именно Гелинг нанесъл фаталния удар на г-н Маргинов. Свидетелят на нападението Джеймс Хинтън заяви, че жертвата „изглеждаше като по-възрастен мъж и не представляваше заплаха за никого“. След като нанесъл удара, Гелинг е видян да „вдига джъмпера си над лицето и се засмива“.

По-късно Гелинг и групата му бяха заловени след преглед на записите от видеокамерите в района. Гелинг, който бе доведен с допълнителни мерки за сигурност, след като вече направи опит да избяга от съда, получи 10 години удължена присъда. Гелинг ще прекара шест години в затвора и ще има четири години под подписка.