Смешно! 3 г. затвор за шофьора, блъснал и убил дете на тротоар в Златоград

Смешно! 3 г. затвор за шофьора, блъснал и убил дете на тротоар в Златоград

3 години затвор получи шофьорът, прегазил 13-годишния Митко Крушков в Златоград. Присъдата е окобчателна, наложена от ВКС.

Върховният касационен съд остави в сила решение на Апелативен съд – Пловдив, с което е потвърдено ефективно наказание от 3 години лишаване от свобода спрямо мъжът.

Припомняме, че детето бе ударено от микробус, управляван от 56-годишния шофьор на тротоара край пешеходна пътека. Детето почина на път за болницата.

Автотехническата експертиза е определила, че към момента на удара водачът се е движел с 93 километра в час – скорост почти двойна над разрешената и значително превишена спрямо ограничението от 40 км/ч., в близост до пешеходна пътека и до тротоар с деца. Пострадалото момченце, родителите му, братчето му и леля му с нейните деца били пред хотел в центъра на Златоград, когато микробусът го ударил и отхвърлил на 3-4 метра от мястото, където стояли.

Шофьорът е признал вината си пред съда в Смолян, приел е фактите в обвинителния акт и е дал съгласие да не се ангажират повече доказателства. Заради това делото е протекло със съкратено съдебно следствие. Съдът е определил на подсъдимия наказание от четири години и шест месеца лишаване от свобода, което след задължителната по закон редукция се равнява на три години лишаване от свобода, което да се изтърпи ефективно. Той е лишен и от право да управлява МПС за срок от 5 години.

Видно от справката от КАТ 56-годишният е бил многократно санкциониран за нарушения на ЗДП – бил е наказван 32 пъти, като има издадени 20 наказателни постановления и 12 фиша.

Решението е Върховният касационен съд е окончателно, влязло е в сила и е приведено в изпълнение.