Смъртта на Силва Зурлева е инцидент, паднала по стълбите

Бившата шефка на Нова телевизия Силва Зурлева е починала в къщата си в гърменското село Ковачевица.

Тази сутрин от полицията съобщиха, че в новогодишната сутрин е издъхнала 60-годишна жена, която е паднала по стълбите в дома си. Оказа се, че това е известната журналистка, която дълги години бе директор на новините в националната медия. Сигналът до полицията е подаден в 09,50 часа, пише „Труд“.

По първоначална информация Зурлева е получила масиран инфаркт, последван от фаталното падане. Съпругът й я е открил безжизнена на пода.

Според данни на полицията няма следи от насилие.

Силва Николова Зурлева е български филолог и журналист. Завършила е СУ „Климент Охридски“ със специалност българска филология и новогръцки език и литература. Преводач е на художествена литература, пише рецензии за новоиздадени книги от балкански автори. Работи като редактор последователно в БНТ и София прес, става кореспондент на гръцки вестници и списания.

През 1992 година започва дейност в консултантския бизнес – чужди инвестиции и приватизационни сделки, а след това се завръща в медийния бранш и над 10 години е шеф в Нова телевизия.

Внезапната и нелепа смърт на Силва Зурлева дойде като гръм от ясно небе за нейните близки приятели. Като дългогодишен изпълнителен директор на Нова телевизия тя пази стотици приятелства с колеги от медията и други лица от родния политически и бизнес елит. Сред първите изказали съболезнования на семейството, беше президентът Румен Радев.

„Обществото ни и българската журналистика загубиха голям човек и професионалист със значим принос за развитието на телевизията в България“, посочва държавният глава.

По думите му близо двадесет години от професионалния си път Силва Зурлева е посветила на управлението и утвърждаването на Нова телевизия като една от най-големите и авторитетни български медии и е дала път на много млади журналисти да утвърдят имената си в професията. Светла следа оставя и ангажираността на Силва Зурлева с общественозначими каузи като “Българската Коледа“, която всяка година дава своя принос за здравето и лечението на хиляди български деца, отбелязва още президентът Румен Радев.

Евгени Минчев пусна видео, в което честити настъпването на новата година, но не пропусна да каже няколко ласкави думи за починалата Зурлева. „Искам да използвам това включване, за да съобщя за смъртта на Силва Зурлева – изключителна приятелка, но вие може би си я спомняте като изпълнителен директор на Нова телевизия. В годините е заемала редица високи постове. За голямо съжаление тя вече не е сред нас. Искам да изкажа най-искрени съболезнования на всички, които я познаваха и няма да могат без нея, сред които съм и аз. Заявявам го искрено“, сподели той.

Журналистът Антон Стефанов също се оказа от приятелския кръг на Силва Зурлева и изрази своите най-искрени съболезнования. „Защо, защо, защо сълзи още в първия ден на новата 2020? Мир на душата ти, Силва Зурлева! Ти беше страхотен човек! Рядко се срещат хора като теб! Много рядко! Мъчно ми е..“, пише той.

Безспорен професионалист, талантлив, умен и почтен човек, Силва Зурлева отдаваше сили да се налагат принципите на журналистическата етика и морал в най-трудните години, гласи съболезнователният адрес от Съюза на издателите в България към близките и приятелите на Зурлева.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share