Спасителите не откриха изгубените под връх Ботев туристи

Изгубените под връх Ботев в Стара планина двама туристи – баща и син и днес не бяха открити от спасителите. След целодневно издирване от няколко планински служби и доброволци, акцията бе прекратена тази вечер.

От вторник в неизвестност са мъж на 42 години и 17-годишният му син, с които е прекъснала връзката в района под връх Ботев.

До 13 часа днес, спасителите са проверили всички постройки, в които изгубените биха могли да се подслонят. Това е и единственият им шанс за спасение, тъй като температурата на върха днес е била менус 15 градуса, духал е ураганен вятър, снегът е натрупал над 1,5 метра и условията са изключително сурови.

Дежурният в ПСС-София Тервел Тотев обясни, че все пак туристите все още имат шанс да са оцелели, ако са успели да се подслонят. Той уточни, че става въпрос не за опитни планинари, а за любители.

Кметът на Калофер Румен Стоянов каза, че няма информация издирването да бъде прекратено изцяло и очаква утре спасителите отново да започнат издирването на изчезналите в планината.

В 6,34 часа тази сутрин от Калофер потеглиха първите екипи на Планинската спасителна служба /ПСС/ при БЧК. Общо 17 катерачи от Калофер, Карлово, Пловдив, Пирдоп, София и Банско с 3 спасителни кучета са обхождали райони, до които не успяха да достигнат вчера. Към тях се присъединиха и 8 доброволци от охраната на парк „Централен Балкан“, 5 от Стара Загора и двама от Калофер.

Споделете това с Вашите приятели:
Pin Share