Спецпрокуратурата за задържаните от Несебър: Бизнесмени, искали да останат на власт

Досъдебното производство е образувано ноември. От края на месец август на територията на Несебър е образувана престъпна група с цел да склонят избиратели да дадат гласовете си за определени хора. Арестувани са 5 лица. Това заяви говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева по време на брифинг.

По думите й петимата обвиняеми не са осъждани и са трудово заети, с постоянен адрес в Несебър. Припомняме, че единият от арестуваните е сегашният кмет на града Николай Димитров (на снимката).

По думите на Милева са претърсени 19 адреса, иззети са телефони и лаптопи, както и огромни суми парични средства. Всички участници в групата са се кандидатирали за местните избори и са имали една обща цел – да спечелят изборите. Осъществявали са т.нар. изборна търговия. Предлагали са имотни облаги и постове в общинската администрация. Единият от задържаните са е срещнал с жител на Свети Власт и му е казал, че трябва да му осигури 1000 гласа. Също така е трябвало да предостави списък с избирателите, за да се уверят, че не са от друг техен списък с вече уговорени избиратели. Обещавали са по 10000 лева на отговорник, по 100 лв на глас. Парите, които са трябвали да платят за целия процес са 70 000 лв., уточниха от спецпрокуратурата.

Уговорените избиратели са били бедни хора, на които са им били раздадени визитки с имената на хората, за които е трябвало да гласуват. Инструкциите са били те да носят въпросните визитки в тъмната стаичка и да попълнят същото име, с цел да не се объркат избирателите.

По думите на шефа на спецпрокуратурата Димитър Петров в Несебър се плащат най-големите по размер данъци за недвижими имоти. Това е една от най-богатите общини в страната. Там е концентриран един огромен ресурс, защото събираемостта на данъците е много висока, което е стимулирало тези хора да сформират тази престъпна група, за да наберат 7 000 гласа. Те са местни бизнесмени и държат да останат в управлението на тази община, обясни още Петров.