Спинозният гей затворник Гергана почина зад решетките в Пловдив

Спинозният гей затворник Гергана почина зад решетките в Пловдив

Затворникът, болен от ХИВ, който през април избяга от пловдивския затвор, е починал днес зад решетките, съобщава TrafficNews. Починалият е 31-годишния Георги Спасов, който излежава поредна присъда за кражби. Той е бил в изолатора в тежко състояние, разказват източници на затвора. В зандана го познават под името Гергана, предвид сексуалната му ориентация.

Спасов избяга от Инфекциозна болница през април тази година. На 12 април той изчезна от лечебното заведение без да уведоми персонала на болницата. Той бил настанен там, след като от затворническата администрация в Пловдив изпратили становище до прокуратурата в града на тепетата, че Спасов бил толкова тежко болен, че не можел дори да върви.

След като получили това становище, от държавното обвинение прекратили присъдата на Гергана, за да може да бъде изпратен в здравно заведение, където да го лекуват. Вместо това обаче осъденият за кражби Георги Спасов се чупил от болницата. Тъй като присъдата му била прекратена, де факто той се водел като свободен човек и можел да напусне болницата, когато си поиска.

Спасов направил точно това и хвърлил в паника затворническата администрация в Пловдив, откъдето не уведомили прокуратурата за случилото се бягство. Нито полицията, нито съдебните власти можели да го издирват, защото, заради прекратената присъда, Спасов вече не бил под опеката на затворите.

На 14 април вечерта отменянето на присъдата на Георги/Гергана било анулирано и той бил обявен за държавно издирване. Не след дълго Спасов бе открит и върнат в затвора.