Спипаха двама имянари, разкопали могила край Црънча

Спипаха двама имянари, разкопали могила край Црънча

Двама мъже, извършвали незаконни иманярски разкопки, са установени и задържани от служители на сектор „Криминална полиция“ при Районното управление на МВР в Пазарджик. Разследването е проведено след получен сигнал от граждани, извършващи туристически преход в гората.

В местността „Градището“ край пазарджишкото село Црънча те забелязали, че двама мъже извършват незаконна дейност, като правят разкопки. Виждайки туристите, иманярите веднага избягали и се укрили. Гражданите незабавно подали сигнал в полицейското управление в Пазарджик.

С изясняването на случая се заели служителите от сектор „Криминална полиция“, подпомогнати от полицейски и младши-полицейски инспектори, обслужващи района. В резултат на проведените дейности са установени и задържани К.К.- 30 г. от село Дебращица и Г.П. – 33 г. от септемврийското село Бошуля.

При извършените огледи в района на местността органите на реда открили множество инструменти – лопати, кирки, брадви, лостове, части от керамични и каменни съдове, старинни монети. В къщата на К.К. била открита и незаконно притежавана самоделна пушка със сгъваем приклад и два металдетектора.

Намерените веществени доказателства са иззети, а „дуото“ е задържано в ареста на РУ-Пазарджик за срок от 24 часа. По случая се води полицейско производство под наблюдението на прокуратурата.

Ден преди полицията да задържи двамата иманяри, хората от село Црънча разказаха за медиите, че при похода си в гората и заснемането на филм, те са се натъкнали на разкопана част от римска постройка. Там црънчани намерили гърне, пръстен и някои други артефакти, които са предали на органите на реда.